Volila jsem vás a už nebudu, napsala čtenářka Bělobrádkovi. Takto jí čelil

07.09.2014 16:52

Předseda KDU-ČSL vicepremiér Pavel Bělobrádek odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Dotkl se osudu křesťanů a své řekl také protiruským sankcím, za ty si totiž vysloužil velmi ostrou kritiku od čtenářky Jany z Plzně. Podívejte se sami.

Volila jsem vás a už nebudu, napsala čtenářka Bělobrádkovi. Takto jí čelil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Proč podporujete protiruské sankce, ptala se Pavla Bělobrádka čtenářka Jana z Plzně. Sama sankce považuje za hloupé, protože poškozují i naši ekonomiku a Rusům jsou v podstatě „ukradené“. Bělobrádek odpověděl velmi obsáhle.

Celou odpověď si přečtěte ZDE.

„Ukrajinu nemůžeme hodit přes palubu. Bylo by to nemravné a hloupé. Sami máme smutné zkušenosti s tím, když místo mezinárodního práva rozhoduje právo silnějšího. A my sami, či přinejmenším naši spojenci by docela dobře mohli být dalšími na řadě. Máme povinnost udělat vše pro to, aby se na Ukrajině přestalo válčit. A zároveň zabránit Rusku, aby opět přepisovalo hranice násilím. Může se zdát, že ukrajinská krize se zužuje na otázku sankcí. To je však zcela špatný úhel pohledu. Válka na samých hranicích EU a NATO se nás bytostně týká. Sankce nejsou cílem, jsou pouze prostředkem k dosažení cíle. A tím je svobodná a bezpečná Ukrajina. Nejde nám o to `trestat` Rusko. Jde nám o to odradit ho od pokračování ve vojenské intervenci,“ zdůraznil vicepremiér.

Jedinou další možností už je jen rozpoutání války, a o tu nikdo nestojí. A pokud by nedošlo ani na sankce, Rusku by jeho počínání prošlo prakticky zadarmo. Bělobrádek také připomíná, že ruský prezident Vladimir Putin sice volá po mírových jednáních, ale současně vyvíjí vojenský tlak na Ukrajinu. Sankce by prý mohly dopomoci k tomu, aby se Rusko konečně přestalo vměšovat do záležitostí Ukrajiny a nechalo tamní obyvatele, aby vedli mezi sebou vnitrostátní dialog.

„Není pravda, že jsou neúčinné. Je pravdou, že byly doposud slabé. Ale druhá, tvrdší vlna již Rusko citelně zasáhla. Třetí musí být ještě zásadnější,“ zdůrazňuje. Teoreticky je navíc podle Bělobrádka možné, že Putina odstraší už jen hrozba třetí vlny sankcí, stáhne se a na tyto sankce nakonec nedojde. Pravda je, že mají vliv i na českou ekonomiku, ale podle Bělobrádka je to cena za trvání na principech svobody.

Bělobrádek navíc nepochybuje o ruském vojenském angažmá na Ukrajině, neboť věří našim tajným službám.

Osud křesťanů

V dalších odpovědích čtenářům dal také Bělobrádek jasně najevo, že se v oblasti zahraniční politiky nestará jen o osud Ukrajiny, ale také o osud křesťanů perzekuovaných v islámském světě, např. ze strany tzv. Islámského státu. Bělobrádek se ve věci trpících křesťanů obracel na české Ministerstvo zahraničních věcí ještě v době, kdy jej vedl Karel Schwarzenberg z TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…