Volkswagen Škodovku potlačuje odjakživa, takže klid. Exředitel automobilky se velmi otevřeně rozpovídal nad hrozbou přesunu výroby do Německa

05.10.2017 22:54

Přesune se skutečně část výroby Škodovky z Česka do mateřského německého koncernu Volkswagen? Čeští odboráři jsou jasně proti tomu. A co si o tom myslí politici? Moderátor Událostí, komentářů České televize Daniel Takáč se na to zeptal bývalých ministrů průmyslu Milana Urbana (ČSSD), Martina Kuby (ODS) a bývalého předsedy představenstva Škody Auto Vratislava Kulhánka (ODA), který se rozhodl kandidovat na prezidenta.

Volkswagen Škodovku potlačuje odjakživa, takže klid. Exředitel automobilky se velmi otevřeně rozpovídal nad hrozbou přesunu výroby do Německa
Foto: Volkswagen
Popisek: Volkswagen

Německý koncern Volkswagen údajně uvažuje o přesunutí dvou tisíc pracovních míst do Německa. Informovala o tom agentura Reuters. Automobilový koncern informaci označil za spekulaci. německým odborů. VW se ale nelíbí, že Češi pracují za menší mzdu než v Německu, což podniku umístěnému v Česku přihrává údajně nespravedlivou výhodu.

„To je prostě dlouholetá snaha značky VW a německých odborů trošičku potlačovat Škodovku," začal Kulhánek. „To se děje odjakživa?“ zeptal se nevěřícně Takáč. „No jistě,“ odvětil Kulhánek. Ale právě proto, že tu tato snaha byla odjakživa, tak zatím bude klid.

„To, co se teď odehrává, je zbožné přání německých odborů,“ doplnil Urban. Ekonomicky prý nemá smysl výrobu přesouvat. Koncern VW by takto neměl ohrožovat jednu ze svých nejziskovějších částí, když už se koncern potýká s aférou „dieselgate“. V centrále VW mají asi pocit, že se něco nedaří a tak ukazují prstem na českou firmu. Ale česká firma dobře šlape, „Máme kvalitní české zaměstnance,“ pochvaloval si Urban. „Dívat se na úspěšné a říkat, něco s tou úspěšností udělejte, to není správná cesta,“ varoval ještě sociální demokrat.

Kuba nabídl ještě trochu jiný pohled na celý spor. „Pro mě a pro ODS je to ukázka toho, jak může být česká ekonomika zranitelná. Pokud se pohybujeme v procesu výroby jen u subdodávek, tak potom můžeme být na tom trhu zranitelní,“ varoval Kuba. Už od časů, kdy byl premiérem Miloš Zeman, jsme prý v Česku pracovali na tom, abychom byli ekonomikou se slabší přidanou hodnotou.

„Tato vláda v tom neudělala vůbec nic. Ona dala investiční pobídku firmě Bosch a udělala to v době, kdy se české firmy potýkají s nedostatkem zaměstnanců,“ kroutil hlavou Kuba s tím, že současná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL je asi raději, když Češi pracují pro zahraniční firmy.

Urban rázně odmítl byť jen náznak, že by Škoda Auto byla jen montovnou. Kulhánek totéž odmítl v případě Robert Bosch, protože v Českých Budějovicích prý existuje inovační středisko, kde pracuje 400 velmi kvalifikovaných lidí a hledají se další. Urbanovi dal za pravdu v tom, že Škoda Auto už dávno není montovna. „Docela mě rozhořčil výrok pana doktora Kuby, že auto je platforma. Auto není platforma. Auto se celé vyrábí ve Škodovce,“ rozčiloval se dál Kulhánek. Proto jistě lze uvažovat o přesunutí části výroby do Německa, ale bylo by to složité.

Když dostal slovo Kuba, ohradil se proti dvěma ostatním hostům. „Já jsem nikdy nepoužil slovo montovna. A je třeba si uvědomit, pane Kulhánku, že podporovat Bosch možná má nějaký vývoj, ale vedle toho tu jsou české firmy, které žádné investiční pobídky nedostanou,“ zaznělo od Martina Kuby, s tím, že s jedním milionem korun na každé pracovní místo, které dostal Bosch, by se pracovalo dobře asi každému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…