Von der Leyenová při představení nové Evropské komise citovala Havla

27.11.2019 10:12

Připomínkou dvouhodinové generální stávky v někdejším Československu v roce 1989, od které dnes uplynula přesně tři desetiletí, začala nastupující šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová svůj projev na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku. Zdůraznila, že v nadcházejících letech projde Evropská unie změnami, které bude nutné prosazovat, protože jsou správné, nikoli snadné. Německá šéfka budoucí EK, jejíž tým by měl dnes europarlament jako celek potvrdit, přitom citovala prvního československého porevolučního prezidenta a někdejšího disidenta Václava Havla a jeho slova o tom, že o věci je třeba usilovat, protože jsou dobré, nikoliv jen proto, že mají šanci na úspěch.

Von der Leyenová při představení nové Evropské komise citovala Havla
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Evropský parlament bude dnes v poledne hlasovat o důvěře nové Evropské komisi. Parlament navržený sbor komisařů, v němž je jednou z místopředsedkyň také Věra Jourová, musí schválit jako celek ve jmenovitém hlasování většinou odevzdaných hlasů. Pokud poslanci komisi podpoří, začne nový sedmadvacetičlenný tým pracovat od 1. prosince, kdy nahradí komisi vedenou Jeanem-Claudem Junckerem. Londýn s ohledem na odchod Británie z Evropské unie nenavrhl britského komisaře.

Von der Leyenová s připomínkou československé generální stávky z roku 1989 dodala, že někdy zapomínáme, že největší úspěchy v Evropě přicházejí, když lidé mají odvahu. Hovořila o společné měně, o solidaritě a poděkovala také předchozí komisi.

Zdůraznila, že jako nová šéfka EK bude svým kolegům a europarlamentu naslouchat a uplatňovat demokratické principy. Uvedla, že mezi členy nové EK budou představitelé různých profesí od učitelů a lékařů po diplomaty a techniky a dodala, že k plné genderové vyváženosti komise jí chybí jedna žena. Dodala, že zajistí, aby každý člen jejího kolegia měl genderově vyvážený kabinet. „Společně budeme fungovat jako tým, který pracuje pro společný evropský zájem. Jsme připraveni, Evropa je připravena, chci říct jednoduše: Dejme se do práce!“ řekla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …