Vondra: Polsko se Ruska bojí, Německo chce obchod, Francie to chce řídit a Španělsku je to jedno

26.04.2021 8:41

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) konstatoval, že potom, co všechno vyšlo najevo o výbuchu ve Vrběticích z roku 2014, je politika Miloše Zemana, která se staví vstřícně k Rusku a k Číně, už v troskách. Když už se se svým projevem opozdil o 7 dní, udělal by podle Vondry Zeman lépe, kdyby už raději mlčel úplně. Vondra věnoval pár slov i reakci EU na útok ve Vrběticích a popsala odlišné pozice Polska, Německa a Španělska.

Vondra: Polsko se Ruska bojí, Německo chce obchod, Francie to chce řídit a Španělsku je to jedno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Alexandr Vondra má za to, že prezident Miloš Zeman zklamal. Zklamal jako nejvyšší představitel země, na jejímž území operovali dva agenti ruské armádní rozvědky a kteří stáli za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, při kterém zemřeli dva čeští občané.

Miloš Zeman ve svém nedělním vystoupení nastínil několik otázek, jenže podle Vondry nemá správný prezident v takové situaci klást otázky, nýbrž národu nabízet odpovědi.

„Jeho řeč byla záludná. Místo jasných slov jsme slyšeli jen takové MOŽNÁ. Říkal jsem několikrát, že v této velké geopolitické hře potřebujeme spojence, protože trumfové karty sami v ruce – jako menší stát v konfrontaci s asertivní velmocí – nemáme. Prezident svým vystoupením pozici státu jen oslabil. Teď se právem mohou ostatní ptát, jak to tedy je. Prezident má nabízet národu odpovědi, ne klást otázky,“ konstatoval Vondra v rozhovoru pro Reflex.cz.

Normální prezident by národ uklidnil. Miloš Zeman na místo toho využil svůj nedělní proslov k tomu, aby zaútočil na šéfa BIS Michala Koudelku a dal znovu najevo, že mu nevěří. Alexandr Vondra nad tím kroutil hlavou.  

Miloš Zeman se podle Vondry ocitl v izolaci. Na Západě o něj nestojí, s Ruskem teď nastaly problémy, a to nikoli vinou České republiky, a jeho pročínská politika také nepřinesla velké ovoce. Na masivní čínské investice, které prezident Zeman sliboval, nedošlo a pak do toho ještě vstoupil čínský koronavirus, který už přes rok trápí takřka celý svět.

„V izolaci je už dlouho i mezinárodně. Západ se s ním nebaví, nikdo za ním nejezdí a on skoro nikam necestuje. Jím deklarovaná politika ‚všech azimutů‘ je v troskách,“ konstatoval europoslanec.

Nakonec věnoval pozornost i reakci EU na nové informace o Vrběticích. Připomněl, že byl projednán materiál, podle něhož je útok na Česko útokem na celou EU. Jedním dechem však dodal, že pohled na Rusko se u jednotlivých států Unie značně liší.

„Hledáte rovnováhu mezi Polskem, které považuje Kreml za klíčovou hrozbu, Německem, pro které je Rusko ekonomickým partnerem, Itálií, která chce balancovat Německo, Francií, která chce všechno řídit, a Španělskem, kterému je tohle asi jedno, ale chce to nějak zobchodovat. Tak aspoň v praxi vidíme, že idea jednotné evropské politiky je dost iluzí, protože nejmenší společný jmenovatel je pak definicí její slabosti,“ upozornil Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…