Vondra: Sputnik? Nejsou s ním problémy. EU selhala

15.03.2021 7:05

Europoslanec Alexandr Vondra se důrazně zastal ruské vakcíny proti nemoci covid-19 Sputnik V. Dlouhodobě si myslí, že od Ruska je dobré si držet odstup, aby nás jednoho dne zase „nesežralo“. Ale s vakcínou Sputnik V je to podle Vondry jiné. V Argentině už se Sputnikem očkuje a podle tamních informací se zdá, že jde o bezpečnou vakcínu. A protože EU při nákupu vakcín selhala, je třeba přemýšlet i o té ruské.

Vondra: Sputnik? Nejsou s ním problémy. EU selhala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Asi vás nenadchnu, ale napíšu to. Vadí mi to výlučné posuzování vakcín skrze geopolitiku. Takovéto: evropskou vždycky, Sputnik nikdy. Ukazuje jen naši slabost,“ napsal Vondra hned na úvod svého příspěvku na sociální síti Facebook.

Rusku a Číně by Vondra podle svých vlastních slov ani náhodou nesvěřil ani dostavbu jaderné elektrárny  v Česku, ani výstavbu 5G sítí, ani by si od těchto zemí nekupoval zbraně. V těchto věcech by se spoléhal na Západ.

Jenže u vakcín to europoslanec vidí jinak.

Už proto, že v EU je vakcín nedostatek. Vondra má za to, že Evropská komise při nákupu vakcín pro evropské společenství, pro půl miliardy lidí, selhala.

„To není jen můj názor. Německý ministr zdravotnictví to pojmenoval natvrdo: Je to ‚průser‘. Při očekávaném tempu dodávek přijde střední generace na řadu na podzim. Každý týden v karanténě znamená miliardové ztráty. Výsledek toho, že v EU klademe důraz na procesy, ne na výsledek. Chceme mít kalhoty jištěné páskem i kšandami a zapomínáme, že ve válce se bojuje i v trenkách,“ zdůraznil Vondra.

Ruskou vakcínou se očkuje např. v Argentině a podle Vondry se zatím neprojevily žádné větší problémy. Slabinu vidí ve výrobě vakcíny přímo v Rusku. Tam není jisté, v jakých podmínkách a v jakém množství může být vakcína vyrobena. Proto některé členské země EU hledají cesty, jak ruskou vakcínu vyrábět na vlastním území, kde budou mít jistotu, že výroba vakcín probíhá v čistotě a bude možné ji vyrobit v požadovaném množství.

Za důležité Vondra považuje, aby lidé mohli dostat vakcínu, pokud o ni stojí, ale zároveň mají mít právo ruskou vakcínu Sputnik V odmítnout, pokud z ní budou mít obavy.

„Ano, Rusko i Čína používají vakcíny jako nástroj propagandy. Jak vidno, slaví díky naší slabosti úspěchy – viz rozklad vlády na Slovensku. Ruské ‚hry‘ ovšem nejsou příčinou, ale důsledkem problému. USA, Británie, Izrael tyhle problémy neřeší. Riskovaly a výsady si včas objednaly a předem zaplatily. Jsou míň zranitelné. I geopoliticky, chce-li v tom někdo geopolitiku vidět,“ poznamenal Vondra.

Až bude v EU dostatek vakcín, počítaje v to i tu ruskou, lidé budou mít možnost volby a jednotlivé země, počítaje v to i Rusko a Čínu, ztratí páku, jak propagandisticky využívat vlastní vakcínu.

Alexandr Vondra o Sputniku

Alexandr Vondra o Sputniku

Alexandr Vondra o Sputniku

Alexandr Vondra o Sputniku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…