Vondra: Zavřené školy? Zločin. Banánová republika. Macron, to je jiná...

23.03.2021 12:28

Zatímco koaliční vláda ANO a ČSSD ústy premiéra Andreje Babiše a ministr vnitra Jana Hamáčka nabádá občany, aby ještě chvíli vydrželi v lockdownu a ještě chvíli a ještě chvíli, koalice Pirátů a STAN připravila plán, podle něhož chce postupně vracet děti do škol. Piráti a Starostové chtějí o plánu jednat s ministrem školství za hnutí ANO Robertem Plagou. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) kvůli zavřeným školám na vládu uhodil. „Welcome in the Banana Republic.“

Vondra: Zavřené školy? Zločin. Banánová republika. Macron, to je jiná...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

ČSSD na konci února přišla se sloganem, že je třeba obětovat březen a zachránit tak lidské životy. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný teď naznačuje, že bude obětován i duben a s rozvolňováním koronavirových restrikcí se možná začne až v závěru aprílového měsíce.

Piráti a Starostové však zastávají názor, že děti by se měly vrátit do škol co nejrychleji, protože za celý školní rok 2020/2021 seděla většina žáků a studentů v lavicích tříd a poslucháren maximálně pár týdnů.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

Piráti chtějí postupný návrat žáků do škol opřít o čtyři pilíře.

V prvé řadě má jít o plošné testování žáků i zaměstnanců podobné tomu, jaké se dnes odehrává ve firmách. Druhým pilířem se má stát zrychlené očkování v rizikových skupinách učitelů. Třetím pilířem má být masová distribuce ochranných pomůcek. A nakonec je podle Pirátů a Starostů třeba posílit pravomoci ředitelů škol.

„Aby si mohli sami po konzultaci s hygienami a zřizovateli vyhodnotit lokální situaci a nastavit vyhovující systém výuky. Může jít například o rotace tříd, využití méně početných studijních skupin nebo i venkovní výuku. Zároveň je nutné školám zajistit potřebnou metodickou podporu, jak mají postupovat,“ napsali Piráti a Starostové.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V závislosti na epidemické situaci by se jako první měli vrátit do škol žáci 1. stupně základní školy, žáci posledních ročníků středních škol v oborech s odborným zaměřením v rámci přípravy k závěrečným zkouškám a maturitě, žáci středních škol a studenti vysokých škol v praktické výuce za zpřísněných opatření (praktická výuka v méně početných skupinách).

Do škol by se měli vrátit i žáci mateřských škol, žáci s psychickými obtížemi a žáci se slabými studijními výsledky.  

Pomůže to jak žákům, tak jejich rodičům.

Po otevření škol volá také europoslanec ODS Alexandr Vondra.

„Největší zločin české vlády. Babiš dneska ve svém „čau lidi“ na youtube přiznal, že neví, kdy otevřeme školy. Zato my víme, že za celou pandemii máme nejdéle zavřené školy v Evropě. V půli března to už bylo 34 týdnů, jak dokládá mapa z francouzských médií. Strašné, pro budoucnost národa smrtící. V kombinaci s největším počtem úmrtí v relaci k počtu obyvatel to ukazuje na totální selhání české vlády. Na opačném konci statistiky jsou Švýcarsko (6 týdnů) a Francie (necelých 10 týdnů). Ta minulý týden vyhlašovala nový přísný lockdown v některých oblastech (lidi před tím prchali z Paříže), ale školy opět nechala otevřené. Přestože byla pod tlakem epidemiologů. Macron neustoupil. Cení si vzdělání,“ napsal Vondra na sociální síti Facebook.

Alexandr Vondra k situaci ve školství

Alexandr Vondra k situaci ve školství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…