Vondra sejmul Milion chvilek: Všechno je jinak! Zde jsou informace

17.02.2020 9:16

Europoslanec Alexandr Vondra si ve svém komentáři na facebookovém profilu rýpl do spolku Milion chvilek pro demokracii a jejich pozvánky na demonstraci 1. března. Milion chvilek tam píše, že nechce jít cestou Maďarska a Polska. „Za sebe říkám: díky, ale nejdu,“ poznamenal Vondra.

Vondra sejmul Milion chvilek: Všechno je jinak! Zde jsou informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Chvilkaři podle Vondry udělali první vážnou chybu. „Až dosud měli mé sympatie. Správně se vymezovali proti Babišově gigantickému konfliktu zájmů, oligarchizaci politiky u nás a Zemanovu tažení na Východ. A také se snažili úzkostlivě pohybovat v rámci konsensu demokratických sil tady doma. Útokem proti Visegrádu konsensus opouštějí,“ zmínil Vondra. 

„Vidím pět důvodů, proč je hloupé útočit na Visegrad a srovnávat naši situaci s Polskem i Maďarskem. Předem se omlouvám, že to bude tentokrát delší. Holt v časech nálepkování je některé věci potřeba rozebrat,“ dodal ke svému komentáři.

Anketa

Je v Polsku a Maďarsku ohrožena demokracie?

hlasovalo: 12725 lidí

Visegrád má dle jeho názoru strategický a bezpečnostní význam. „Zajišťuje nám přátelství a spolupráci v sousedství. Díky němu jsme se dostali do NATO. Posiluje naši energetickou bezpečnost. Společně jsme zkrotili migrační vlnu, která byla v masovém měřítku bezpečnostní hrozbou. Je hloupost tuto spolupráci obětovat kvůli tomu, že se někomu nelíbí ten či onen politik. Jak by se nám asi líbilo, kdyby nás začali třeba z NATO vyhazovat jenom proto, že jsme si zvolili Zemana nebo Babiše (já je samozřejmě nevolil)?“ ptá se Vondra.

„Kaczynski v Polsku i Orbán v Maďarsku byli demokraticky zvoleni ve svobodných volbách. Oba kdysi bojovali proti bolševikovi. Zasloužili se o 1989. Srovnávat je s Babišem je nehorázné. Oba stojí v čele standardních demokratických stran. Žádné ANO jako „one man show“. Nebudou vládnout napořád, jak už vidíme třeba ve Varšavě a Budapešti, kde vyhrála opozice. Anebo jinak – máme z NATO odejít, když se někomu nelíbí, že si Američané zvolili Donalda nebo Britové Borise? Budeme z EU odcházet, až si Italové zvolí Salviniho a Němci AfD? Proč nevadí irská Sinn Fein?“ ptá se dál.

„Kaczynski i Orbán jsou konzervativní a vymezují se vůči nyní módním, tzv. progresivním trendům na Západě. Ano – jejich konzervatismus je jiný než u nás. Kaczynski je křesťanský konzervativec, Orbán národní konzervativec. Česká varianta konzervatismu je liberálnější. I když i my čeští konzervativci nelibě neseme, jak si po americkém vzoru přivlastňují liberalismus evropští levičáci. Ale ať tak, či onak – jde o ideové rozdíly, které se pohybují v rámci demokratického diskurzu. Nálepkování obou populismem, nebo dokonce antisemitismem či fašismem, je absolutně nemístné,“ uvedl.

Následně pak napsal pár slov k polské reformě justice. „Chvilkaři píší, že my ještě nejsme tak daleko… Takže: polská reforma má za cíl soudní systém otevřít – tak jako ho máme stále otevřený my tady, nebo třeba v Rakousku a Německu. V Polsku byl totiž uzavřený. Soudci jmenovali soudce. Jakýsi stát ve státě. Říká se tomu mafie. Nechci hájit každý jejich reformní krok. Některá opatření jsou nemotorná, někde i já zvedám obočí. Ale cíli rozumím. Nechť situace v Polsku slouží jako varování, jak je těžké uzavřený systém znovu otevřít. Než si ho tady hloupě uzavřeme i my. Navíc – soudnictví není v kompetenci EU. Opravdu chceme, aby někdo zvenčí rozhodoval o tom, kdo má sedět v našem soudu?“ zmínil. 

„Maďarům se vyčítají média. Ano – ta státní jsou hlásnou troubou vládní politiky. Ale podobně jsou hlásnou troubou establishmentu veřejná média v Německu. Naopak soukromá média v Maďarsku (televize, rádio, internet) buší do vlády tak, že se nám o tom může jenom zdát. Takže ani v tomto případě si nemyslím, že bychom měli své jižní sousedy přes hranice nějak mistrovat,“ uzavřel s tím, že nejdřív bychom si měli zamést před vlastním prahem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…