Vondráček vystoupil v ČT. A pořádně narazil

27.11.2017 15:15

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) veřejně zapochyboval, že má smysl vydávat pány Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba hnutí ANO) k trestnímu stíhání, neboť je třeba brát na zřetel zájmy státu. Politici ostatních politických stran za to dali Vondráčkovi tzv. za uši. Ozval se i dnes již bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vondráček vystoupil v ČT. A pořádně narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek Vondráček

„To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu,“ řekl Vondráček ve veřejnoprávní televizi. Možná se měl dvakrát rozmyslet, než něco takového vypustil z úst, neboť netrvalo dlouho a z Poslanecké sněmovny si vyslechl ostrou kritiku. O té informuje server Novinky.cz.

Kalousek poukázal na to, že občané-neposlanci by se nemohli schovávat za imunitu a museli by čekat, jak rozhodnou soudy. A spravedlnost by podle Kalouska měla platit pro všechny. „Jeden z nejvyšších ústavních činitelů v zemi otevřeně popírá základní princip právního státu, že zákony musí platit pro všechny stejně. Ukazuje se, jak nebezpečné bylo zvolení Radka Vondráčka do čela Poslanecké sněmovny,“ konstatoval.

Celý článek naleznete zde

Předseda Pirátů Ivan Bartoš konstatoval, že pánové Babiš a Faltýnek by měli být vydáni. Údajné státní zájmy by tu podle Ivana Bartoše neměly hrát roli. To, že Babiš bude premiérem neznamená, že by neměl čelit spravedlnosti stejně jako kterýkoli jiný občan. Pokud Babiš a Faltýnek věří ve svou nevinu, sami by měli o své vydání požádat a očistit se.

Vondráček však dal v nedělních Otázkách Václava Moravce ČT najevo, že s tímto argumentem nesouhlasí, protože se ve Sněmovně poučil, že někdy ani celé čtyři roky volebního období nestačí k tomu, aby se politik očistil. Takhle pomalu podle jeho názoru pracují české soudy. S ohledem na to je prý třeba policejní žádost pečlivě vážit.

Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Petr Gazdík Vondráčkovu tezi odmítl. „S výrokem pana Vondráčka zásadně nesouhlasím. Doba, kdy si byli všichni rovni, a někteří si byli rovnější, už tady byla. A já si rozhodně nepřeji, aby se vrátila,“ řekl.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek k tomu dodal, že vydání Andreje Babiše je v zájmu země., protože pro Českou republiku bude dobře, když bude mít očištěného premiéra, pakliže bude očištěn.

Hlasování o obsazení orgánů Poslanecké sněmovny však ukázalo, že v dolní parlamentní komoře funguje koalice ANO, KSČM, a SPD Tomia Okamury, která drží většinu 115 hlasů. Vondráček v televizi ujišťoval, že je tato koalice jen dočasná, ale tak či tak bude záležet na tom, jak se rozhodnou právě komunisté a Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…