Voskové Srdce pro Václava Havla se natrvalo usídlilo v Litomyšli

12.04.2014 11:36

Ve sklepení litomyšlského zámku byla dnes otevřena trvalá expozice plastiky Srdce pro Václava Havla. Dílo ze zbytků svíček zapalovaných po smrti prvního českého prezidenta na pietních místech po celé České republice vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. V podzemních prostorách bude srdce umístěno spolu se sousoším Olbrama Zoubka nazvaným Strážci, ztvárňujícím Jana Palacha a Jana Zajíce. Expozice vznikla k 20. výročí setkání sedmi středoevropských prezidentů v Litomyšli, které inicioval právě Havel.

Voskové Srdce pro Václava Havla se natrvalo usídlilo v Litomyšli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Srdce ze zapálených svíček za Václava Havla

Voskový objekt ve tvaru otevřeného srdce, do něhož je možno vstoupit, byl poprvé vystaven na piazzetě pražského Národního divadla, následovala Litomyšl, hrad Grabštejn, brněnské Divadlo Husa na Provázku, Zlín a zámek Uherský Ostroh. Časté stěhování však umělecké dílo poznamenalo, po restaurování se je proto autoři rozhodli umístit nastálo a za definitivní místo zvolili Litomyšl.

Pro vznik plastiky se podařilo shromáždit zhruba 5000 kilogramů svíček. Z nich bylo získáno 2300 kilogramů vosku a 2700 kilogramů vytříděného odpadu. Srdce dosahuje dvoumetrové výšky, váží 2300 kilogramů a skládá se ze 115 dílů o průměrné váze 20 kilogramů.

Umělecké dílo doplňuje text z knihy Kazatel

Uspořádání expozice Srdce pro Václava Havla ve sklepení zámku Litomyšl navrhl architekt Josef Pleskot. Po celém obvodu samostatné místnosti, v jejímž středu bude srdce, umístil svítící verš z prologu knihy Kazatel. Na dotykové obrazovce si budou moci návštěvníci prohlédnout fotografie zachycující vznik plastiky, zhlédnout dokumentární film Viktora Portela a přečíst si text rozhovoru s autory. Ten bude také vydán knižně a návštěvníci si jej budou moci koupit. Expozici bude provozovat obecně prospěšná společnost Smetanova Litomyšl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…