Vrátí se Pražané k papírovým kupónům? Rozhodnou následující týdny

13.02.2014 14:30

Prahu v nadcházejících dnech čeká klíčové rozhodování o dalším osudu projektu Opencard. S vlastníkem autorských práv, firmou eMoneyServices (EMS), musí vyjednat prodloužení v dubnu končící smlouvy, za kterou je trestně stíhána část pražské rady. Pokud se obě strany nedohodnou, hrozí kolaps a projekt za více než miliardu skončí. V řádu několika měsíců by se tak Pražané museli vrátit k používání papírových kupónů. V rozhovoru pro ČTK to ve čtvrtek řekl radní pro IT Jan Vašíček.

Vrátí se Pražané k papírovým kupónům? Rozhodnou následující týdny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Rozhodující bude výsledek jednání o podobě další spolupráce. Ve hře je možnost, že Praha od EMS odkoupí veškerá práva k systému Opencard. Pokud ale jednání selžou, je podle Vašíčka jedinou cestou vzdát se Opencard a v otevřené soutěži vysoutěžit celý nový systém. Příprava, soutěž a nasazení nového systému ovšem potrvá až dva roky. Do té doby musí provoz systému zajistit EMS - pokud by tak neučinila, karty skončí a milion cestujících si bude muset vyzvednout papírové kupóny.

Firma je ochotná ke kompromisu

Vedení města zároveň chystá založení společnosti, pod kterou bude převedena správa Opencard. Podle Vašíčka je to první krok k tomu, aby se Praha vymanila z nevýhodných smluvních vztahů. Návrh příští týden projednají radní. Na konci měsíce jej dostanou na stůl zastupitelé.

„Máme zájem o další spolupráci, jednání s vedením města probíhají. Jsme připraveni ke kompromisu," řekl na dotaz ČTK mluvčí EMS Martin Opatrný. Transformaci pod městskou společnost označil za jediné smysluplné řešení situace.

Trestní stíhání radních

Projekt Opencard pochází z doby někdejšího primátora Pavla Béma. Tehdy se výhradním dodavatelem systému a vlastníkem práv k systému stala firma Haguess, dnešní eMoneyServices. Další fungování Opencard je závislé na neustálém prodlužování smluv s EMS, čímž se politici podle policie dostávají do střetu se zákonem.

Od loňského roku kvůli tomu většina radních včetně někdejšího primátora Bohuslava Svobody a současného primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 čelí trestnímu stíhání. Radní ale tvrdí, že nic nezákonného nespáchali. „Jiné východisko jsme v dané situaci neměli, pokud jsme nechtěli zahodit projekt za 1,2 miliardy," řekl Vašíček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…