Vrátil se z Donbasu a říká: Lidé tam čekají, že jim pomůže Rusko

07.05.2015 12:16

Lidé na separatisty ovládaných územích východní Ukrajiny jsou velmi prorusky orientovaní a čekají na to, že jim Rusko pomůže. V rozhovoru s novinářem internetového televizního projektu DV TV Martinem Veselovským to uvedl kameraman Milan Zadělák, který v minulých týdnech natáčel na východní Ukrajině nejen v oblastech, ovládaných prokyjevskými silami, ale i na územích pod kontrolou proruských separatistů.

Vrátil se z Donbasu a říká: Lidé tam čekají, že jim pomůže Rusko
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Zadělák přiznal, že natáčet na obou stranách frontové linie je prý velmi obtížné. „Pokud si někdo myslí, že přijede na pas na Ukrajinu, začne si tam něco natáčet, potom přejede na území, které je pod kontrolou separatistů, tak to je velký omyl,“ uvedl a dokladoval to řadu povolení a propustek které on a jeho kolega ze soukromé mexické televize, pro kterou dění na Ukrajině natáčel, musel získat.

Oba žurnalisté prý chtěli ukázat, že ukrajinský konflikt je složitější, než kolik může vyjevit běžný 20 vteřin dlouhý zpravodajský šot. Zadělák natáčel mimo jiné i na doněckém letišti, o které se vedly úporné boje. Vysvětlil, že bojovat o ně mělo pro obě strany konfliktu smysl i v době, kdy už bylo zcela zničené. Letiště je prý důležitý strategický bod. „Kdo ovládá letiště, ovládá široké okolí,“ vysvětlil Zadělák.

S úklidem padlých se musí počkat, dokud neskončí boje

Mimo jiné také zmínil, že těla padlých se někdy pohřbívají až ve značném stupni rozkladu. Mnohdy je totiž nutno počkat, až v oblasti, kde nebožtíci leží, ustanou boje, aby je bylo možno odklidit a civilizovaně pohřbít.

Přiznal, že lidé jsou v dané oblasti velmi prorusky orientovaní. „My jsme s nimi o tom samozřejmě hovořili. Říkají, kdy už přijde Rusko, kdy už nám pomůže?“ Na záběrech pak je vidět muž, který drží v ruce zbytek ukrajinské rakety, která mu poničila dům. Kameraman přiznal, že v takových okamžicích je velmi obtížné si zachovat zdravý rozum a „uvědomit si, na čí straně barikády bych měl stát“.

Na lidi se nemůžeme zlobit. Jsou pod vlivem propagandy. Na jedné i na druhé straně

„Na ty lidi se nemůžeme zlobit, jsou pod obrovským vlivem propagandy na jedné i na druhé straně,“ poznamenal. A vysvětlil, že například na území ovládaném separatisty se nesmí používat slovo „separatista“, ale „opolčenec“, tedy „obránce“. Slovo separatista je pro lidi, kteří jsou na Západě označováni jako separatisté velká urážka. „Nemůžu jim říct, vy jste separatisti. To by nedopadlo dobře,“ podotkl.

Vysvětlil také, jaký mají vztah místní lidé na separatisty ovládaných územích k novinářům. Často totiž nemají nic. Když už tam někdo přijede s vozem, který bývá často pod palbou, tak čekají, že jim přiveze chleba a vodu.

Místo toho vystoupí novináři s mikrofony a ptají se jich stále dokola na to samé. Přitom potřebují, aby jim někdo přivezl chleba a vodu. „Ti lidé už nejsou ochotni odpovídat. A je to pochopitelné.“

Oni sami prý lidem vodu nepřivezli, protože to nevěděli, ale nabídli jim peníze. „Ale ti lidé jsou tak hrdí, že nechtějí peníze. Tak jsme paní Lídě dali dvě stě hřiven a řekli jí, kupte si slepice, my k vám budeme jezdit pro vajíčka.“

Celé video je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…