Vraťte nám majetek zabavený po válce, vyplatí se vám to, radí lichtenštejnský kníže

08.06.2014 20:44

Lichtenštejnský kníže Jan Adam II. tvrdí, že by Česko v konečném důsledku vydělalo, kdyby vrátilo majetky rodu, který zanechal stopu v české historii. V rozhovoru pro MF Dnes totiž slibuje, že by se naše republika dočkala investice ze strany starobylého šlechtického rodu. Lichtenštejnové přišli o český majetek na základě Benešových dekretů.

Vraťte nám majetek zabavený po válce, vyplatí se vám to, radí lichtenštejnský kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek Lednice

„Pro Českou republiku by nejlepší řešení představovalo navrácení majetku. Přinášíme rodinné know-how. V lesnictví, zemědělství, v průmyslu, v kulturní oblasti. Můžeme dále investovat. Kdysi nám česká strana navrhla, že nám vrátí všechny zámky. To jsem ale odmítl. Věděl jsem, že je nutné mnoho investovat. I to bychom ale (v případě navrácení majetků včetně pozemků) udělali,“ zdůrazňuje příslušník známého šlechtického rodu, který se však hned dvakrát v českých dějinách nezapsal právě nejlépe.

S EU jsme spokojeni, říká kníže

Lichtenštejnové se dostali na výsluní přízně v době bitvy na Bíle hoře, resp. po ní, kdy získali nemalé množství majetku zabaveného protestantské šlechtě. Sami se přitom ještě na konci 16. Století k protestantům řadili. Na katolickou víru konvertovali až na přelomu století, tedy jen pár let před osudovou bitvou. Jan Adam II. k tomu poznamenává, že taková už byla doba a každý si musel vybrat, na jakou stranu se přikloní. Dnes se nám může zdát jasné, která strana byla ta „správná“. Tehdy to ale bylo velmi nejisté.

Odmítavě se však staví k těžkostem, které s sebou přineslo obtížné dvacáté století. Otec knížete byl po válce označen za „Němce podle národnosti“ a díky tomu rod přišel o své majetky v Česku. Kníže ale připomíná, že vztahy mezi Lichtenštejnskem a Třetí říší byly komplikované. Existovaly prý dokonce plány na obsazení Lichtenštejnska. To, že k nim Hitler nakonec nepřikročil, je věc jiná. „Proč? O tom je možné jen polemizovat. Asi existuje několik důvodů. Jeden zní, že Hitler byl údajně v naší galerii, když ještě ve Vídni studoval umění. Prý se tam inspiroval při malování svých obrazů. Nevím, jestli to sedí, či ne. Vyprávěl mi to jen můj otec,“ prozradil Jan Adam II. Zabavení majetku na základě Benešových dekretů proto považuje za křivdu.

Zato se současným uspořádáním Evropy je v zásadě spokojen. My v Lichtenštejnsku jsme se současným řešením velice spokojeni. Budeme dále sledovat, jak se vše v Evropské unii bude vyvíjet,“ uzavírá Jan Adam II. Sám má za to, že z EU se v budoucnu nestane jakási obdoba USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…