Vraťte peníze státu. Někteří podnikatelé zapláčou, pokud dostali podporu a nesplnili jednu podmínku

19.09.2020 7:20

Mnohé firmy využily státní pomoc kvůli koronavirové pandemii a díky financím ze státu zachránily pracovní místa. Nyní je však podle serveru Seznam Zprávy více než jisté, že některé společnosti o peníze přijdou. Stačí, když došlo k přehlédnutí jedné z vět ve vládním programu.

Vraťte peníze státu. Někteří podnikatelé zapláčou, pokud dostali podporu a nesplnili jednu podmínku
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Vracet peníze tak zřejmě bude například majitelka pražských restaurací a cateringové firmy Jana Vlnasová. Ta musela kvůli koronaviru na jaře skoro ze dne na den zavřít a stovka zaměstnanců najednou zůstala bez práce. Vlnasová následně využila státní pomoc z programu nazvaného Antivirus. Do něj stát převedl 14 miliard korun.

V šesti stránkách dohody se státem však Vlnasová podepsala i pasáž, podle níž podnikatel nejprve musel uhradit zdravotní a sociální pojištění za své zaměstnance a následně pak čerpat peníze. V případě, že tedy podnikatel dostal podporu dříve, než zaplatil odvody, musí nyní příspěvek od státu vrátit. 

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Vlnasová tuto podmínku přehlédla – peníze z Antiviru dostala již 15. dubna, ale odvody zaplatila o tři dny později. Podle kontroly z úřadu práce porušila pravidla a státu nyní musí vrátit 459 tisíc korun. „Ano, jsem asi blbá – nepochopila jsem ten jeden odstavec. Nejen já, ale ani můj účetní. Je to moje vina. Ale nikdo si neumí představit, v čem jsme v březnu a dubnu žili,“ uznává chybu podnikatelka, zároveň však upozorňuje na přísnost státní pomoci. Platby odvodů, v nichž se nikdy od roku 1992 nezpozdila, měla nastavené právě na 18. duben.

Podobný problém však nemá ona sama, ale i mnoho dalších podnikatelů, kterým nyní hrozí, že finance budou muset rovněž vrátit. 

Jak uvedla mluvčí úřadu práce Kateřiny Beránkové, Antivirus byl zpětnou náhradou za vynaložené náklady. „Podnikatelé tak museli během krizového stavu zavřít restaurace, obchody a firmy, ale dál platit lidi. Takže je logické, že nejdřív podnikatel pošle lidem výplaty a státu odvody – a pak získá peníze z Antiviru,“ píše server Seznam Zprávy podle slov Beránkové.

Podnikatelů se však zastává i Hospodářská komora – chce, aby stát byl k podobným pochybením shovívavý. 

„Přístup k podpořeným zaměstnavatelům musí být jednotný,“ oponuje však mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková

Jak závěrem server Seznam Zprávy uvádí, úřad práce zatím ukončil 387 kontrol, z toho ve 117 případech našli úředníci chyby. Podnikatelé tak museli vrátit dohromady přes 11,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…