Vražda mladíka ve škole: Drsné vyjádření poslance a ještě drsnější návrh

14.10.2014 15:10

Do jedné ze středních škol ve Žďáru nad Sázavou vtrhla šestadvacetiletá žena a pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, další dvě studentky jsou zraněné, pobodaný je i zasahující policista, řekla ČTK mluvčí policie Jana Kroutilová. Podezřelá, která je z Ostravska, neměla podle policie na školu žádnou vazbu. Náhodně si prý vybrala i své oběti. Zneškodnit se ji podařilo elektrickým taserem.

Vražda mladíka ve škole: Drsné vyjádření poslance a ještě drsnější návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Podle Deníku a ČT žena útočila už před dvěma lety ve škole v Havířově. Z ústavní léčby byla propuštěna v únoru. V květnu 2012 přišla čtyřiadvacetiletá žena do havířovské školy s několika zbraněmi. Nožem v jídelně napadla vychovatelku, která se snažila bránit sedmiletou školačku. Ženu pobodala a s dívkou se zavřela v jedné z vedlejších místností. Při vyjednávání se ale policii podařilo dítě osvobodit a ženu zadržet.

Z léčebny byla propuštěna letos na základě soudního rozhodnutí

Tehdy čtyřiadvacetiletá žena před soudem neskončila. Trestní stíhání bylo v souvislosti s psychickou poruchou zastaveno. Žena skončila v opavské psychiatrické léčebně. Tam zůstala do letošního února. „Okresní soud v Opavě 19. února rozhodl, že se ústavní forma léčby mění na ambulantní," řekl dnes mluvčí soudu Tomáš Kamrádek.

Policistu pořezala na hlavě

Zraněné studentky byly převezeny do nemocnice v Novém Městě na Moravě. „Jedno poranění mělo spíš vážnější charakter, druhé bylo lehčí," řekla ředitelka krajské záchranky Vladislava Filová. Policistu žena pořezala na hlavě, podle policie by neměl být ohrožen na životě.

Chtěl zachránit studentku, doplatil na to životem

Napadení se stalo kolem 07:30 hodin na Střední škole obchodní a služeb Českomoravského svazu spotřebních družstev. „Žena se dostala do školy a napadla studentku. Té studentce přispěchal na pomoc student, toho taky napadla. Bohužel utrpěl zranění, kterému podlehl. Pak napadla další studentku," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Jednu ze zraněných studentek útočnice držela jako rukojmí. Nyní policie ženu vyslýchá. Bude podrobena řadě znaleckých zkoumání a bude podán návrh na to, aby byla vzata do vazby.

Útočnici zneškodnili policisté na dálku elektrickým výbojem

Ve škole zasahoval policejní útvar rychlého nasazení a také policejní jednotka zajišťující ochranu Jaderné elektrárny Dukovany. „Akce se odehrávala za účasti policejních vyjednavačů," řekl novinářům krajský policejní ředitel Radek Malíř. Policistům se ženu podařilo zneškodnit pomocí taseru, tedy zařízení, které vystřeluje na dálku elektrický výboj. Zraněným studentkám ještě není 18 let.

Policista by měl mít možnost použít tvrdší postup k odvrácení násilného trestného činu

Je nutné nově definovat pojem nutné obrany i krajní nouze tak, aby byl útočník více znevýhodněn. V souvislosti s tímto incidentem to dnes na svém facebookovém profilu napsal sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna. „Tak, aby obrana byla definována nikoli adekvátně k útoku, ale tvrdší než útok,” uvedl poslanec s tím, že to by podle něj mnohé vyřešilo. „Policista musí vědět, že k obraně a odvrácení násilného trestného činu může použít tvrdší postup. Ne, že se potom musí klepat, že zastřelil chlapa, který na něj zaútočil tyčí. Ať ho zastřelí," dodal Foldyna.

Ohledně dnešního incidentu se vyjádřil velmi rezolutně, na adresu zasahujících policistů napsal: „Měli ji na místě zastřelit. Škoda, kladla-li odpor se zbraní... Byla by to krajní nouze.”

Trestní minulost útočnice policisté zkoumají

K možné souvislosti dnešního případu s útokem, který se stal dvěma lety v havířovské škole, se krajský policejní ředitel Malíř nechtěl vyjádřit. „My samozřejmě zkoumáme trestní minulost zadržené a uvidíme, jakým způsobem se to dále promítne do vyšetřování," uvedl pouze. V Havířově zaútočila nožem čtyřiadvacetiletá psychicky nemocná žena.

Mladá žena před soudem nakonec nestanula. Trestní stíhání bylo v souvislosti s psychickou poruchou zastaveno. „Krajský soud nařídil psychiatrickou léčbu ústavní formou," řekl dnes státní zástupce Vít Legerský, který případ tehdy dozoroval. Žena skončila v opavské psychiatrické léčebně. Tam zůstala do letošního února. „Okresní soud v Opavě 19. února rozhodl, že se ústavní forma léčby mění na ambulantní," uvedl mluvčí soudu Tomáš Kamrádek.

K regionu prý útočnice neměla žádný vztah

Malíř zdůraznil, že pachatelka dnešního činu neměla ke žďárskému regionu žádný vztah. Náhodně si zřejmě vybrala školu i oběti. Zatím nekomentoval tvrzení některých studentů, že útočnice byla pod vlivem drog. Podle něj se u ní teprve budou provádět testy. Vstup do školy byl podle Malíře zabezpečen čipy, což považuje za dostatečnou ochranu. Kriminalisté nyní zjišťují, jakým způsobem se útočnice dostala do školní budovy. Ve Žďáru nad Sázavou se zřejmě zdržovala jen hodiny.

Ministr požádal školy, aby prověřily bezpečnostní opatření

„Zpráva mne šokovala a nechávám zjišťovat veškeré informace. Chci touto cestou vyjádřit soustrast rodině pobodaného studenta. Okamžitě na místo posílám Českou školní inspekci," reagoval na tragédii ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). V tiskové zprávě uvedl, že drtivá většina škol je sice zabezpečena dobře, přesto ale požádal vedení všech škol, aby bezpečnostní opatření ve svých školách prověřili, aby se podobný incident už nemohl opakovat.

Vypadala jako zfetovaná

Přítel jedné ze studentek Pavel Homolka, který dopoledne postával před školou, novinářům řekl, že mu přítelkyně popsala napadení po telefonu. Žena, která přišla do školy, prý vypadala zfetovaná. Křičela a pobodala studenta. Pak nastal zmatek. Útočnice následně údajně pořezala jednu studentku na ruce a zatáhla ji do šatny, kde prý měla nějaké rukojmí.

Ve škole podle zpravodaje mluvil se studenty policejní psycholog. Před vchodem dopoledne postávaly hloučky rodičů a příbuzných. Škola ukončila vyučování v 11:00 hodin. Podle údajů krajského úřadu ji minulý rok navštěvovalo 380 studentů.

Premiér kvůli tragédii zrušil předvolební mítink

Ve Žďáru nad Sázavou se dopoledne objevil předseda vlády Bohuslav Sobotka, který sem přijel podpořit zdejší starostku Dagmar Zvěřinovou (ČSSD) před druhým kolem senátních voleb. Předvolební mítink vzhledem k události ve škole ale zrušil. „Pokládal bych za neetické a hloupé, kdyby se dnes ve městě odehrávaly nějaké předvolební akce. O situaci jsem průběžně informován policií. Je to tragédie a vyjadřuji všem rodinám napadených studentů hlubokou účast," sdělil Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…