Vražda novináře: V USA zmíněn Robert Kaliňák a další jména ze Slovenska

27.02.2018 8:31

Globální média podrobně informují o vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a upozorňují, že jeho smrt pravděpodobně souvisí s jeho profesí. Kuciak psal především o daňových podvodech podnikatelů, kteří jsou napojeni na slovenské politiky.

Vražda novináře: V USA zmíněn Robert Kaliňák a další jména ze Slovenska
Foto: pixabay.com
Popisek: Média - ilustrační foto

K vraždě došlo předevčírem ve Velké Mači a společně s Kuciakem zemřela i jeho přítelkyně Martina Kušnírová. Sedmadvacetiletý Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk, který je součástí nadnárodní vydavatelské skupiny Axel Springer. „Pokud snad měla být tato vražda pokusem odradit nezávislého vydavatele od odhalování dalších kauz, v takovém případě budeme přistupovat k plnění naší novinářské mise ještě svědomitěji a naléhavěji,“ cituje server Politiico vyjádření vydavatelství.

Anketa

Je třeba odvolat Radu České televize, naznačil Miloš Zeman. Souhlasíte?

95%
5%
hlasovalo: 13023 lidí

Bruselský server v souvislosti s vraždou slovenského novináře publikoval také graf, který ukazuje počet zavražděných novinářů v rámci zemí Evropské unie. Data pocházejí od americké neziskové organizace Výbor pro ochranu novinářů. Vyplývá z nich, že nejméně bezpečnou zemí v EU je pro novináře Francie. Od roku 1992 zde prokazatelně zemřelo v důsledku své práce devět novinářů. Na druhém místě následuje Chorvatsko se čtyřmi oběťmi.

Vraždu slovenského novináře zaznamenal také americký deník The New York Times, který cituje vyjádření šéfa Evropského parlamentu Antonia Tajaniho. „Evropská unie nemůže akceptovat, že jsou novináři vražděni kvůli své práci. Vyzývám slovenské úřady, aby zahájily vyšetřování a v případě potřeby využily i pomoc ze zahraničí,“ uvedl vysoký úředník Evropské unie, který také připomněl nedávnou vraždu maltské novinářky.

Americký deník konkrétně uvádí, že Kuciak především sledoval slovenské oligarchy, kteří mají vazby na vládnoucí stranu SMER–SD. Mnozí z nich prý měli blízko k ministru vnitra Robertu Kaliňákovi a bývalému ministru financí Jánu Počiatkovi. „Ve svých posledních článcích se zabýval především slovenským oligarchou Mariánem Kočnerem, který mu měl vyhrožovat. Samotný Kočner však odmítá, že by měl s vraždou novináře cokoli společného.“

O vyhrožování Kočnara píše také německý veřejnoprávní rozhlas Deutsche Welle (DW), který s odkazem na slovenský deník SME uvádí, že Kuciak si na výhrůžky stěžoval na policii. „Kočner podniká na trhu s realitami a je známý tím, že vyhrožuje novinářům,“ píše se na serveru DW, který také citoval premiér a šéf SMER-SD Robert Fico. „Vláda nabídne odměnu ve výši 1 milionu eur výměnou za poskytnutí informací, které povedou k vypátrání vrahů.“

O vrazích mladého novináře se zatím pouze spekuluje, ale jeho kolega Tom Nicholson včera v rozhovoru pro Denník N řekl, že by na smrti Kuciaka mohla mít zájem italská mafie Ndrangheta, která působí již od 18. století v oblasti Kalábrie a je považována za nejmocnější italskou mafiánskou skupinu. „Ján se věnoval pravděpodobnému působení této mafie na Slovensku a jejímu zneužívání peněz z evropských fondů,“ uvedl Nicholson.

Nicholson tvrdí, že zveřejnění článku, který Kuciak právě dokončoval, by mohlo vážně ohrozit čerpání eurofondů italské mafie na Slovensku. „Italská mafie je přítomna v naší zemí od 90. let. Například v Michalovcích či v Trebišove. Kupovala bývalá družstva a navenek se tvářili, že tam budou pěstovat bio zeleninu a další rostliny. A právě na tuto činnost čerpali eurofondy,“ objasňoval Nicholson s tím, že slovenská vláda patrně již ví, kdo za vraždou stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…