Vražda pod Eiffelovkou. Útočník uvedl, že je rozrušený z umírání muslimů

03.12.2023 7:15 | Monitoring

Jeden člověk zemřel a dva další byli zraněni po útoku muže na turisty v centru Paříže poblíž Eiffelovy věže, oznámil podle agentury Reuters v sobotu tamní ministr vnitra Gerald Darmanin. Před zadržením útočník volal Alláhu akbar, uvedla policie.

Vražda pod Eiffelovkou. Útočník uvedl, že je rozrušený z umírání muslimů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pohled na Eiffelovu věž z náměstí Trocadéro

K útoku došlo kolem deváté hodiny večer. Útočník na nábřeží Quai de Grenelle, jen několik metrů od Eiffelovy věže, napadl nožem turistický pár a smrtelně zranil německého státního příslušníka. Poté byl pronásledován policií a napadl další dva lidi kladivem, než byl zatčen, uvedla agentura Reuters.

Policie 26letého Francouze rychle zatkla a použila paralyzér, řekl Darmanin novinářům. „Policie právě odvážně zadržela útočníka, který napadl kolemjdoucí v Paříži v okolí nábřeží Quai de Grenelle. Jedna osoba mrtvá a jedna zraněná, kterou ošetřili pařížští hasiči. Prosím, vyhněte se oblasti,“ napsal ministr na sociální síti X.

Podezřelý byl v roce 2016 odsouzen ke čtyřem letům vězení za plánování jiného útoku, byl známý radikálním islamismem a vedený na seznamu sledovaných osob francouzských bezpečnostních služeb. Byl také známý svými psychickými poruchami.

Podezřelý křičel arabský výraz Alláhu akbar (Bůh je největší) a policii řekl, že je rozrušený, protože „tolik muslimů umírá v Afghánistánu a v Palestině“, a byl také rozrušený ze situace v Gaze, uvedl ministr vnitra Darmanin. V Pásmu Gazy vede Izrael od 7. října, kdy byl napaden, válku proti teroristickému palestinskému hnutí Hamás. 

Francouzský ministr vnitra uvedl, že muž, který po útoku islamisty zemřel, byl německé národnosti. 

Francouzský prezident Macron na sociální síti X vyjádřil soustrast rodině zabitého Němce. A uvedl, že případem se začala zabývat protiteroristická prokuratura.

K případu došlo necelé dva měsíce poté, kdy mladík hlásící se k teroristické organizaci islámský stát na pařížské škole v Arrasu ubodal nožem učitele. Francii od té doby vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem.

K sobotnímu incidentu v centru Paříže došlo necelých osm měsíců před tím, než se ve francouzském hlavním městě uskuteční olympijské hry, a mohl by vyvolat otázky ohledně bezpečnosti této celosvětové sportovní události.

Paříž plánuje bezprecedentní zahajovací ceremoniál na řece Seině, který může přilákat až 600 tisíc diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čím více narušených, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenezmar , 03.12.2023 10:37:21
si volíme, tím více tím vice rozrušených tady máme! Už dnes je procházka po Praze skoro stejná, jako po Paříži či Londýně apod.!Však my se ještě dočkáme!Hlavně, aby nevyhrál Babiš!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …