Vražda prounijní poslankyně. Ať se zodpovídá Johnson a Farage, zní éterem

17.06.2016 14:36

Analytici oslovení americkou televizí CNBC a deníkem USA Today se shodují v názoru, že vražda labouristické poslankyně Jo Cox může ovlivnit veřejné mínění ve prospěch zastánců setrvání Velké Británie v Evropské unii. Někteří z nich k zodpovědnosti za vraždu Cox přímo volají Johnsona, Farage a spol.

Vražda prounijní poslankyně. Ať se zodpovídá Johnson a Farage, zní éterem
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

Vražda Cox může naprosto změnit psychologii celé kampaně. Příznivci setrvání Velké Británie v Evropské unii mohou z této tragické události zcela jistě těžit,“ cituje americká televize CNBC ředitele Institute of Global Finance na University of New South Wales. Podobného názoru jsou také trhy. Libra dnes posílila o 1,5 %, což je její dvouměsíční maximum. „Mezi lidmi se hovoří o tom, že vražda labouristické političky uškodí zastáncům brexitu,“ souhlasí Alan Ruskin z Deustche Bank.

Editor internetového serveru Infowars Paul Joseph Watson se obává, že smrti „prounijní“ političky se budou příznivci Evropské unie snažit zneužít ve svůj prospěch. „Ti, co tvrdí, že ne všichni muslimové jsou teroristé, budou paradoxně obviňovat všechny zastánce brexitu za vraždu Jo Cox,“ konstatuje Watson a cituje jako „odstrašující příklad“ tweet bývalého francouzského premiéra Allana Juppého, který napsal, že Cox byla zavražděna pro své politické názory.

Dále Watson ve svém textu vložil printscreen tweetu evropského komisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose, který smrt Cox přímo spojuje s její oddaností „evropským hodnotám“. „Jo Cox byla zavražděna pro svoji oddanost k evropské demokracii a humanitě. Extremismus rozděluje společnost a přiživuje šíření nenávisti,“ cituje Watson evropského komisaře a poukazuje také na titulky deníků, které podle jeho názoru lživě označují vraha Cox za příznivce brexitu.

Vraždou Cox a jejími důsledky pro britské referendum se zabývá také americký deník USA Today. Deníkem oslovení komentátoři a analytici jsou rovněž zajedno v názoru, že celá tato tragická událost může jen několik dní před referendem nahrát Cameronově vládě a dalším příznivcům EU. „Na spekulace je příliš brzy, ale lidé zcela jistě budou více přemýšlet o tom, co jim sděluje kampaň pro brexit,“ říká profesor komunikace z Westminster University v Londýně Steven Barnett.

„Jistě jen náhodou“ profesor Barnett poukazuje na to, že vražda se stala ve stejný den, kdy UKIP představila svůj nový plakát zobrazující zástupy uprchlíků s odkazem na selhání EU. Vlivný bloger z magazínu Spectator Alex Massie dokonce přímo z vraždy britské političky obviňuje tábor bojující za brexit. „Možná se ukáže, že za její vraždou nakonec nebyla žádná politická motivace. Přesto by nejmenovaní politici, kteří v lidech záměrně probouzí vztek, neměli předstírat překvapení, když se něco takového stane.“

V tom samém duchu odpovídá také britský profesor politologie Graham Wilson, který momentálně působí na univerzitě v Bostonu. „Zastánci brexitu udělali vše proto, aby vytvořili ovzduší hněvu a nepřátelství vůči migrantům a vůbec všem cizincům. Mělo by být pro tyto politiky varováním, že pokud se podílí na vytváření atmosféry strachu a hněvu, vždy se najde někdo, kdo je schopen vykonat něco tak strašného,“ soudí Wilson s tím, že vražda Cox by mohla přimět příznivce EU přijít k volbám ve větším množství.

Profesor v oboru mezinárodních vztahů z bostonské univerzity Erik Goldstein zcela otevřeně říká, že vražda Cox může způsobit zvýšení sympatií pro kampaň za setrvání Velké Británie v EU. „A to pokud se ukáže, že její vrah byl skutečně příznivcem brexitu. Voliči by se potom mohli v odporu proti brexitu sjednotit. Pro některé voliče by se tím potvrdilo, že v rámci tábora příznivců odchodu země z EU hrál svoji roli určitý element extremismu,“ konstatuje Goldstein.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …