Vražda velvyslance Ruska: Turecko spolupracuje. Vrah byl odpůrce Erdogana

20.12.2016 10:30

Turecká strana tvrdí, že atentátník zodpovědný za vraždu ruského velvyslance Andreje Karlova byl provokatérem, který se zúčastnil červencového pokusu o převrat. Jednalo se prý o pokus narušit proces normalizace vztahů mezi Tureckem a Ruskou federací.

Vražda velvyslance Ruska: Turecko spolupracuje. Vrah byl odpůrce Erdogana
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Nedlouho po tragédii, ve které přišel v Ankaře o život velvyslanec Ruské federace v Turecku Andrej Karlov, ruský prezident Vladimir Putin svolal hlavy nejvyšších bezpečnostních orgánů, aby s nimi prodiskutoval nastalou situaci.

Vladimir Putin atentát na ruského velvyslance v Turecku nazval provokací a prohlásil, že teroristé, kteří za útokem stojí, na vlastní kůži pocítí intenzitu ruské reakce. Prezident Ruské federace rovněž nařídil posílit ochranu diplomatických představitelů RF za hranicí.

Prezident Putin se s nejvyššími představiteli ruských bezpečnostních a zahraničních orgánů sešel v pondělí večer. Na schůzce byl přítomný Sergej Lavrov, Sergej Naryškin i Aleksandr Bortnikov.

Vladimir Putin započal večerní besedu tím, že vyjádřil hlubokou soustrast s blízkými zavražděného diplomata.

„Z Turecka přišla tragická zpráva o usmrcení ruského velvyslance Andreje Karlova. V první řadě bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast se všemi rodinnými příslušníky našeho blízkého přítele, který dnes přišel o život,“ cituje slova ruského lídra tisková agentura TASS.

Putin poté přikázal představitelům ruské rozvědky udělit zavražděnému diplomatovi státní cenu a postarat se o to, „aby nebyl jen tak zapomenut“.

Ruský prezident také výrazně zdůraznil, že bude třeba posílit boj s terorismem.

„Takový neodpustitelný přestupek není ničím jiným než provokací, která má za cíl uškodit procesu normalizace vztahů mezi Ruskem a Tureckem a mírovému procesu v Sýrii, který aktivně podporuje Rusko, Turecko, Írán a druhé státy, které jsou zainteresované v řešení syrské krize,“ podtrhl ruský lídr.

„Odpovědí na takovýto akt může být pouze posílení boje proti teroristům. Odpovědní zločinci to pocítí na vlastní kůži,“ zdůraznil Putin.

Prezident RF rovněž uvedl, že odpovědné ruské orgány již začaly na případu pracovat. V současné době se formuje speciální pracovní skupina, která se „vydá do Ankary, kde bude spolu s tureckými kolegy případ řešit“. Na takovém postupu se Putin prý domluvil s tureckým prezidentem Erdoganem.

„Musíme se v první řadě dozvědět to, kdo vedl vraha za ruku,“ uvedl Putin.

Karlov byl podle prezidenta Putina „znamenitým diplomatem, který si v Turecku dokázal vybudovat velmi dobrou reputaci. Měl velmi dobré vztahy s tureckými politickými představiteli, kteří si jej vážili“.

Oficiální představitelka ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharova rovněž nedlouho po incidentu učinila veřejné prohlášení.

„V tomto momentu k nám přichází mnoho slov vyjadřujících podporu a krajní znepokojení nad tak nelidským aktem, a to od oficiálních představitelů cizích států i obyčejných lidí,“ uvedla Zacharova.

Turecká strana již uvedla, že střelec, který je zodpovědný za vraždu ruského velvyslance, byl policistou, „který vždy vystupoval proti vládě současného tureckého prezidenta Erdogana“. Navíc se prý i zúčastnil pokusu o vojenský převrat, ke kterému došlo v červenci letošního roku. Poté byl prý propuštěn. Na výstavu, kde došlo k tragickému incidentu, se údajně dostal díky svému služebnímu průkazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…