Vraždí Židé Palestince? Šéfka švédské diplomacie to chce nechat prošetřit

12.01.2016 21:01

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová požaduje prověřit, zda se Izrael v současné vlně izraelsko-palestinského násilí nedopouští mimosoudních vražd. V Izraeli její slova vyvolala ostrou reakci. Tamní představitelé podle médií uvedli, že ministryně podobnými výroky "nabádá k dalšímu násilí a staví se na stranu terorismu". Při násilnostech zemřelo od začátku loňského října přes 140 Palestinců, 24 Izraelců a jeden občan USA.

Vraždí Židé Palestince? Šéfka švédské diplomacie to chce nechat prošetřit
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Jde téměř o každodenní útoky, při nichž Palestinci používají nože nebo automobily. Izraelci střílejí v obraně, ale ve většině případů jsou útočníci zabiti. Vztahy Izraele a Švédska jsou napjaté od roku 2014, kdy Švédsko uznalo Palestinu jako stát. Wallströmová pak navíc ještě prohlásila, že osud, jemuž čelí Palestinci, je jedním z faktorů radikalizace islamistů. "Je důležité, aby byla tato úmrtí prošetřena a vysvětlena a aby byli případní viníci stíháni," řekla dnes v parlamentu Wallströmová k násilnostem.

Spojené státy, Evropská unie i OSN uznávají právo Izraele na sebeobranu

Izraelské ministerstvo zahraničí vzápětí vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že "švédská ministryně zahraničí svými lehkovážnými a absurdními výroky podporuje terorismus a nabádá k násilí". Izraelský ministr pro vědu, techniku a vesmír Ofir Akunis navrhl, aby se raději vyšetřovalo, "jak je možné, že byla zvolena žena, která tak nepokrytě nenávidí Izrael a která se udržela ve funkci ministryně zahraničí".

Spojené státy, Evropská unie i OSN sice uznávají právo Izraele na sebeobranu, ale vyzývají k umírněnosti, aby se situace dále nevyhrocovala. Za příčinu násilí se považuje právní nejistota, v níž Palestinci žijí. Mírové rozhovory se zhroutily v roce 2014 a Izrael pokračuje v budování osad na Západním břehu Jordánu, kde má Palestina vzniknout.

Wallströmová už loni hovořila v souvislosti s Izraelem o nepřiměřeném použití síly a izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli tomu protestoval u předsedy švédské vlády Stefana Löfvena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…