Vrazi, zvířata. Děkujeme Asadovi. Škoda, že odešli Rusové. Reportér rozhlasu vystoupil v ČT, redaktorka se možná divila

21.04.2016 6:38

Zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš zavítal do České televize a popsal, jak to v Sýrii doopravdy vypadá. Většina populace prý stojí za Bašárem Asadem, protože oproti islamistům představuje menší zlo. Lidé v Sýrii také velmi litují odchodu ruských vojáků. Byli by raději, kdyby se Rusové vrátili. Zástupci opozice prý vlastně nereprezentují vůbec nikoho.

Vrazi, zvířata. Děkujeme Asadovi. Škoda, že odešli Rusové. Reportér rozhlasu vystoupil v ČT, redaktorka se možná divila
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Podle Mikoláše záleží na tom, kde v Sýrii se zrovna pohybujete. V hlavním městě Damašku panuje klid. Naproti tomu město Homs coby někdejší centrum odporu proti prezidentu Asadovi připomíná Drážďany krátce po spojeneckém bombardování na konci druhé světové války. Do Homsu už se ale vracejí lidé.

„Hlavně křesťanské rodiny se vracejí, do centra asi 400 rodin, asi 1 000 rodin na okraj. A ti lidé jsou vděční a říkají: Děkujeme Bohu, že jsme se mohli vrátit, a děkujeme Asadovi,“ popsal host. Asad má mezi obyvatelstvem vysokou podporu, občané totiž říkají, že raději volí menší zlo s Asadem, než aby podléhali většímu zlu v podobě radikálů.

Informační válka je stejně brutální jako válka skutečná

Syrská Palmýra, kde probíhaly tvrdé boje s Islámským státem, je totálně zničená. Ta zvířata, či jak jim chcete říkat, to město naprosto zdevastovala. Město teď hlídají ruské jednotky, ale to neznamená, že by byl ve městě klid. „Islamisté nastražili miny třeba do ledniček, otevřete lednici a vyhodíte se do vzduchu,“ pokračoval v popisu situace. Odstraňování min je teď hlavní náplní práce v tomto historickém klenotu stojícím uprostřed pouště.

Je prý třeba také říci, že v Sýrii dál zuří i informační válka. Na místě potom můžete vidět povstalce, kteří k obyvatelům nepustí hospodářskou pomoc, aby mohli později říci, že žádná pomoc nepřichází. I tato informační válka je tedy velmi brutální. Je sice pravda, že v zemi funguje určité příměří, ale situace je velmi komplikovaná, protože skupiny, na které se příměří nevztahuje, spolupracují s bojovníky, na něž se příměří vztahuje. Obchodují mezi sebou, prodávají si ropu či zbraně.

Lidé v Sýrii prý litují stažení ruských jednotek ze země. Lidé bez rozdílu víry byli zklamaní z odchodu a ze stažení ruských vojáků. Měli by je tam raději než Írán, protože Rusko není stát tolik postavený na náboženské víře jako Írán. I Sýrie bývala sekulárním státem.

Nakonec se zpravodaj ČRo vyjádřil i k postavení tzv. syrské opozice. „Povstalci na místě i samotní opoziční představitelé přiznávají, že podporu v Sýrii nemají. Dnes syrskou opozici reprezentují i nejradikálnější islamisté,“ konstatoval host. V praxi musejí tedy k řešení dospět Rusové a Američané. Obyčejným Syřanům už jde zkrátka jen o mír a je jim lhostejné, kdo mírové řešení přinese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…