Vrbětice: Babiš by mohl jít k soudu, píší LN

21.04.2021 9:18

V diplomatickém klání mezi Ruskem a Českou republikou přituhuje. Dočasný ministr zahraničí a ministr vnitra Jan Hamáček chystá další úder. A dnešní předseda vlády Andrej Babiš (ANO) by prý v souvislosti s vrbětickým případem mohl stanout před soudem.

Vrbětice: Babiš by mohl jít k soudu, píší LN
Foto: Vysílání ČT 24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček oznamují zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích

Bývá zvykem, že když jedna země vykáže 5 diplomatů, pak na to druhá strana reaguje stejně, pokud chce dát najevo, že s rozhodnutím nesouhlasí, ale dále nechce zvyšovat napětí.

Anketa

Co teď se sochou maršála Koněva?

hlasovalo: 10071 lidí

Potom, co díky důkazům českých tajných služeb a policie vyšlo najevo, že za výbuchem zbrojního skladu ve Vrběticích z roku 2014, při němž zemřeli dva čeští občané, stáli dva ruští armádní agenti, vyhostila Česká republika 18 diplomatů, u nichž podle úřadujícího ministra zahraničí Jana Hamáčka může prokázat, že šlo ve skutečnosti o tajné agenty.

Rusko v reakci vyhostilo 20 zaměstnanců z české ambasády v Moskvě, včetně zástupce velvyslance. Fakticky paralyzovala české diplomatické zastoupení v hlavním městě Ruské federace. V Moskvě v tuto chvíli zůstalo 5 diplomatů, kteří jsou schopni zajistit jen naprosto nezbytný chod úřadu.

A jelikož ruská vláda vyhostila o dva diplomaty více než česká, Hamáček si na dnešní odpoledne předvolal ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského, aby mu oznámil další český krok.  

„Ruská reakce je nepřijatelná, ČR musela reagovat,“ oznámil Hamáček. „Česko vypoví další ruské diplomaty,“ řekl LN vysoce postavený vládní zdroj. Není však jasné, kolik ruských pracovníků ambasády bude posláno domů.

Pravicová opozice volá po tom, aby v Praze zůstalo všeho všudy také jen 5 ruských diplomatů.

„Teď je míč na naší straně, rozhodně ho musíme zdvihnout, ale až ho nakopneme, budeme muset přemýšlet, kam dopadne,“ uvedl v Českém rozhlase velvyslanec ČR v USA Hynek Kmoníček, podle něhož je důležité vždy myslet na to, čeho chceme dosáhnout. „A zcela jistě nechceme dosáhnout toho, aby se nikdo nebavil s nikým,“ doplnil Kmoníček.

Zdá se však, že ruský prezident Vladimir Putin momentálně odmítá s Prahou prohodit byť jen jedno slovo. „Považujeme linii Prahy za prostou zdravého rozumu. Všechno to vypadá jako pokus podobat se v nepředvídatelných a agresivních akcích svým starším soudruhům v zámoří,“ uvedl mluvčí kremelského vládce Dmitrij Peskov.

Vedle dvou lidských životů, jejichž cena je nevyčíslitelná, způsobil výbuch škody přesahující 1 miliardu korun. Tuto sumu může Česko požadovat po Ruské federaci jako náhradu škody, ale Hamáček dal před kamerami České televize najevo, že pochybuje o tom, že nám cokoli zaplatí, jelikož se tváří, že s incidentem ve Vrběticích nemají nic společného a jak ukazuje vyhoštění 20 českých diplomatů, místo vyjednávání Moskva Česko zastrašuje.

Není přitom bez zajímavosti, že v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích by mohl stanout před soudem dnešní premiér Andrej Babiš, a to v roli svědka. Firma Imex, jejíž zboží v roce 2014 vyletělo do povětří, se totiž rozhodla žalovat český stát. Babiš v roli ministra financí v roce 2014 označil společnost za kontroverzní a firma tvrdí, že to poškodilo její pověst. Proto pohání Česko před soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…