Vrbětice: Továrna pro výrobu raket USA, šlo o ni. BIS tutlá pravdu. Načasování. Nová fakta

22.04.2021 11:54

Ve Vrběticích spáchali útok agenti GRU. Nešlo však o sklad společnosti IMEX Group, ale o továrnu na chemické prvky do balistických raket, kterou měla provozovat firma Eruca Technologies a která byla v důsledku výbuchu muničního skladu ochromena. Nikdy tedy nezačala naplňovat zakázky zejména pro USA. To píše v časopise Reflex s odvoláním na své zdroje reportér Bohumil Pečinka. Agenti GRU se měli dostat do vrbětického komplexu příslovečně řečeno „dírou v plotě“, protože míra jeho zabezpečení byla katastrofální. Aby ušetřily český stát požadavků na odškodnění, kryjí tajné služby pravdu svou oficiální verzí, píše Pečinka.

Vrbětice: Továrna pro výrobu raket USA, šlo o ni. BIS tutlá pravdu. Načasování. Nová fakta
Foto: HZS ČR
Popisek: Požár ve Vrběticích, který předcházel výbuchu

Pečinka v nejnovějším vydání Reflexu rozebírá skutečnost, že dva ruští rozvědčíci nepochybně ve vrbětickém areálu provedli ozbrojenou akci. Začíná tím, jakým způsobem byla zajišťována vnější ochrana – právě to totiž bylo ze strany pronajímatelů dlouhá léta kritizováno. Podle svědectví z Ministerstva obrany docházelo ke stížnostem na velké díry v plotech. Tudy se mohla protáhnout nejen zvěř či sběrači hub a borůvek. 

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Pečinka následně rozebírá bulharskou stopu v celém příběhu, kdy údajně měly jít zbraně z muničních skladů k bulharskému překupníkovi. Jak se však Rusové dostali do skladů společnosti Imex Group? Jak agenti Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga překonali firemní elektrickou ochranu skladu? Nezaznamenaly je kamery? 

Podle Pečinky mohla být celá věc jednoduchá. Oba agenti GRU mohli využít nepořádku kolem vnější ostrahy a výbušniny položit v určité vzdálenosti od objektu. „Kdyby však české vyšetřování konstatovalo, že Rusové se dovnitř prostoru dostali dírou v plotě jako řada jiných sběračů hub v té době, stát by uzavřeným firmám musel vyplatit miliardy korun odškodného. Oficiální verze tajných služeb se proto dost možná snaží ochránit český stát před placením náhrad škod,“ míní Pečinka. 

A pouští se i do dalších spekulací, kdy podle něj mohlo být smyslem celé akce utlumit práci úplně jiné firmy se strategickým obsahem. To znamená, že výbuch muničního skladu Imexu mohl být výhrůžkou a pokusem paralyzovat činnost nedaleké firmy: Eruca Technologies. 

Tato společnost patřící do skupiny Bochemie ovládané investorem Gabrielem Eichlerem měla podle Pečinky dodávat Spojeným státům komponenty do mezikontinentálních balistických střel. Startu celého projektu pak podle Pečinky předcházelo několik let práce a dohod s Pentagonem.

Po druhém výbuchu ve Vrběticích však museli majitelé továrnu zavřít a od projektu odstoupit. „Dodnes ve vrbětickém areálu stojí nová fabrika jako tajemný hrad v Karpatech a připomínka toho, jak náš stát nedokázal ochránit výrobu strategického významu,“ míní Pečinka. 

Proč celá věc spatřila světlo světa nyní, je podle Pečinky též nasnadě. V Česku totiž ztratila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) parlamentní většinu a stala se povolným nástrojem zájmů mocenské skupiny Hradu, jež v řadě věcí sleduje ruské bezpečnostní a ekonomické zájmy. Zmiňuje mimo jiné také dostavbu nového reaktoru jaderné elektrárny v Dukovanech i snahu přivézt do Česka vakcínu proti koronaviru Sputnik V. „Souběžně jsou západní země v konfliktu s Ruskem, které stupňuje tlak na Ukrajinu,“ dodal Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …