Vrchní rabín Sidon: Bylo by lepší, kdyby Putin v lednu zůstal doma

16.12.2014 19:45

O tom, že dnešní politici nefungují dobře, o nebezpečí Islámského státu, ale i o tom, proč by bylo dobře, kdyby vznikl samostatný palestinský stát nebo proč útoky proti židům v Evropě sílí. O tom všem se diskutovalo v úterním vydání pořadu Interview ČT24, jehož hostem byl vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Vrchní rabín Sidon: Bylo by lepší, kdyby Putin v lednu zůstal doma
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Debata novináře Karla Hvížďaly s ministerm zahraničí Karlem Schwarzenbergem a rabínem Karolem Sidonem

Sidon považuje za problém fakt, že dnešní politici nefungují dobře. A tak lidé, kteří mají pocit, že se věci nedějí po právu, někdy přistupují k řešením, která jsou mimo právo. „Oni jsou si sami soudci. Dávají si povolení k činům, které jsou nesprávné,“ posteskl si rabín s tím, že na takový stav politici neumějí reagovat. Na otázku moderátorky, zda za tento stav nenesou odpovědnost i lidé, kteří si politiky volí, Sidon odpověděl, že odpovědnost je spíš na politicích. Právě oni by si prý měli uvědomit svou odpovědnost a měli by se podle toho chovat.

V další části pořadu se mluvilo o nebezpečí Islámského státu. Televize upozornila, že podle německého listu Süddeutsche Zeitung dochází u našeho západního souseda k razantnímu nárůstu počtu salafistů, tedy radikálních muslimů, současně ale také k nárůstu proticizineckých nálad.

Ani jedna z obou stran palestinsko-izraelského konfliktu se nechtěla dohodnout

Sidon uvedl, že celá léta mluví o nebezpečí, které podle něj je tam, kde to ostatní nechtějí vnímat. „V Izraeli jsem studoval, poznal jsem to tam na vlastní kůži,“ poukázal na dlouholetý palestinsko-izraelský konflikt. Sidon uvedl, že má dojem, že ani jedna ze strana blízkovýchodního konfliktu neměla snahu se dohodnout. „Izrael má mnoho vážných důvodů neočekávat od druhé strany korektní jednání,“ podotkl.

Televize poukázala na výrok vysoké představitelky EU pro zahraniční politiku Federicy Mogheriniové, která uvedla, že je nutné, aby vzniknul samostatný palestinský stát. Sidon si je jist, že pokud by k tomu došlo, zanedlouho poté dojde k válce. „Možná by to bylo lepší,“ podotkl a vysvětlil, že tak by se konečně řešil konflikt mezi dvěma státy, kdy jeden prohraje a druhý vyhraje. „Nejsem člověk, který by si přál válku. Ale aspoň by to bylo srozumitelnější, vymezit konflikt pravidly, která by mohla fungovat,“ poznamenal.

Židé v Evropě zažívají nejhorší období od konce druhé světové války

V pořadu také zazněl výrok Dietera Graumanna, předsedy německé Ústřední rady židů, podle kterého židé v Evropě nyní zažívají nejhorší období od konce druhé světové války. Útoků na židy totiž stále přibývá. Sidon dal návrat antisemitismu v Evropě do souvislosti s tím, že část obyvatelstva starého kontinentu je frustrována.

Krátce se v pořadu hovořilo i o pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina na oslavy 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim Rudou armádou, které pořádá Evropský židovský kongres. Sidon potvrdil slova moderátorky Zuzany Tvarůžkové, podle níž je prezident Evropského židovského kongresu osobním přítelem ruského prezidenta. Sidon uvedl, že on osobně by byl radši, kdyby Putin do Prahy na zmíněné oslavy nepřijel, protože by bylo lepší, aby celá akce zůstala apolitická.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…