Vrchní ředitelka pracovních úřadů u Moravce hovořila o zneužívání dávek. V průměru to jde, ale někde...

20.07.2014 16:52

Generální ředitelka Úřadu práce ČR v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize poznamenala, že jeho zaměstnanci nejsou všemocní. Ačkoli se nezaměstnaným snaží maximálně pomoci, některé věci zkrátka nezvládnou. Vyjádřila se i k otázce zneužívání sociálních dávek.

Vrchní ředitelka pracovních úřadů u Moravce hovořila o zneužívání dávek. V průměru to jde, ale někde...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Úřady práce mohou nezaměstnaným pomoci, zvlášť pokud budou mít prostor pracovat s klienty individuálně. To se dnes tak úplně nedaří. Ale ani v okamžiku, kdy by k tomu došlo, úřady práce nezvládnou zajišťovat dlouhodobá pracovní místa. Tady jsou úředníci závislí na výkonu ekonomiky a jednotlivých podniků. I tak ale Bílková volá po novele zákona o zaměstnanosti. To zda a případně kdy na takovou novelu dojde, ale závisí na politicích.

Bílková připomněla, že si Česká republika odzkoušela jakousi vlastní cestu tzv. kurzarbeitu, kde stát přispívá zaměstnavatelům na mzdy pracovníků a ti tak nemusí v čase krize přijít o práci. Podstatné je, pokud možno vůbec nepřipustit, aby se z občana stal nezaměstnaný.

Přetížené úřady práce

Začátkem týdne vláda schválila navýšení počtu pracovníků Úřadu práce ČR o šest set míst. Noví zaměstnanci by se měli především zaměřit na terénní práci, při níž mají kontrolovat zneužívání sociálních dávek. Úřad se na přijetí nových lidí důkladně připravil a předem si vytipoval lidi se zkušenostmi ze sociální oblasti. Zaměří se i na kontrolu vyplácení doplatku na bydlení.

„Budeme schopni sledovat, zda vůbec vznikly anebo dále trvají speciálně podmínky doplatku na bydlení, kde je ten růst naprosto raketový, a víme dobře, že není vyplácen vždy jen tam, kde je to potřeba,“ podotkla Bílková. Úředníci již mají připraveny parametry, na kterých již koncem roku budou vidět dosažené úspory v této oblasti.

To, co vím od kolegů z terénu, tak to zneužívání je daleko větší, zvláště v oblastech, kde funguje velká anonymita. Na vzorku z Karviné se prý dokonce ukázalo, že až šedesát procent z dávek hmotné nouze bylo zneužito. V průměru se ale jedná „jen" o 5 až 10 procent dávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…