Vrchní soud vrátil soudci Rathovy kauzy rozhodnutí o podjatosti

17.04.2015 20:10

Soudce Robert Pacovský, který rozhoduje v kauze exposlance Davida Ratha týkající se korupce, musí znovu rozhodovat o své případné podjatosti. Rozhodl o tom na konci března odvolací Vrchní soud v Praze. Podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, zamítl v lednu Pacovského podjatost jiný trestní senát Krajského soudu v Praze než ten, který Rathův případ řeší, což je v rozporu s trestním řádem.

Vrchní soud vrátil soudci Rathovy kauzy rozhodnutí o podjatosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Vrchní soud přezkoumával rozhodnutí krajského soudu ze 7. ledna, podle kterého není Pacovský z projednání Rathovy kauzy vyloučen kvůli námitce podjatosti. Tento verdikt Rath napadl a vrchní soud bývalému středočeskému hejtmanovi nyní vyhověl. "Krajskému soudu v Praze se ukládá, aby o věci znovu jednal a rozhodl," zní rozhodnutí z 31. března.

Pochybení krajského soudu

Rath v námitce tvrdí, že Pacovský je podle něj "zpracován celospolečenskou poptávkou po exemplárním případu a jedná pod vlivem příležitosti na této věci kariérně vydělat". Dokládají to prý předchozí Pacovského rozhodnutí v případu, který se týkají například prodlužování Rathova pobytu ve vazbě.

Pochybení krajského soudu spočívá podle odvolací instance v tom, že o podjatosti rozhodoval v neveřejném zasedání senát, jehož přísedící nejsou v sestavě, která Rathovu kauzu řeší, ani nejsou náhradníci. Takový postup je prý v rozporu s trestním řádem a také Listinou základních práv a svobod. Z odůvodnění usnesení krajského soudu údajně není jasné, proč se tak stalo.

Podle informací ČTK vyplynulo rozhodování jiného než Pacovského senátu z rozvrhu práce soudu. Vrchní soud ale namítá, že v tomto případě se "nemůže jednat o jakýkoliv senát daného soudu, ale vždy senát, který danou trestní věc projednává, nebo má projednávat a proti jehož soudci nebo přísedícímu námitka podjatosti směřuje". Změnu prý nelze připustit ani kvůli rozvrhu práce soudu.

Rath je v případu obžalovaný s dalšími deseti lidmi

Vrchní soud také 2. dubna rozhodoval o Rathově návrhu odejmout jeho případ krajskému soudu, čemuž nevyhověl.

Rath je v případu obžalovaný s dalšími deseti lidmi z korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Soud letos rozdělil kauzu do dvou větví - část Ratha a jedné z obžalovaných projedná kvůli průtahům zvlášť a hlavní líčení pokračuje od příštího týdne do května. V druhé části soud 7. dubna uložil první tresty od pěti do 7,5 let vězení a tři podmínky. Verdikty jsou nepravomocné. Zřejmě je bude přezkoumávat pražský vrchní soudu, protože lze očekávat, že se obžalovaní odvolají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…