Vrchní soud zrušil rozsudek nad 7 obžalovanými v metanolové kauze

20.01.2015 14:30

Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném jednání rozsudek nad sedmi lidmi obžalovanými v hlavní části metanolové kauzy. Jejich případ vrátil zpět zlínskému krajskému soudu. Odvolání dvou hlavních aktérů případu, Tomáše Křepely ze Zlína a Slováka Rudolfa Fiana, kteří podle obžaloby otrávenou směs míchali, projedná veřejně 4. února. ¨

Vrchní soud zrušil rozsudek nad 7 obžalovanými v metanolové kauze
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

ČTK to dnes řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Fianovi a Křepelovi uložil krajský soud doživotí.

Odvolací soud o případu rozhodoval na konci minulého týdne. Rozhodnutí zatím nemůže soud podle Lichnovského komentovat do té doby, než bude doručeno účastníkům řízení. Dosud se tak nestalo, rozhodnutí dosud neobdržel ani státní zástupce Roman Kafka, který se případem zabýval.  

Metanolová aféra začala 3. září 2012

V případu původně figurovalo deset obžalovaných, u jednoho z nich už květnový rozsudek zlínského soudu nabyl právní moci. Proti verdiktu krajského soudu se odvolalo devět obžalovaných. Podle rozhodnutí vrchního soudu se krajský soud bude muset znovu zabývat případem Martina Jirouta, Alexandra Jordána, Aleše Svobody, Martina Cekoty, Viktora Koláčka, Libora Vanderky a Roberta Sedlaříka. Muži dostali původně tresty od osmi do 21 let. Proti rozsudku se všichni dovolali, u některých z nich podal odvolání také státní zástupce.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 5000 litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Směs byla poté dále distribuována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…