Vrchní unijní diplomat v Turecku právě rezignoval

14.06.2016 15:29

Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem stále více chřadnou. Dalším průvodním jevem tohoto procesu je úterní rezignace vrchního zmocněnce EU pro Turecko Hansjoerga Habera, ze kterého se vyklubal otevřený kritik tureckého vedení za jeho přístup k dohodě mezi Tureckem a EU o zvládání migračního toku do Řecka. Informuje The Independent.

Vrchní unijní diplomat v Turecku právě rezignoval
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Německý diplomat a vrchní unijní zmocněnec pro Turecko Hansjoerg Haber rezignoval ani ne po roce ve funkci. Nelíbil se mu přístup turecké vlády k dohodě mezi EU a Tureckem ohledně migrační krize.

Jedná se tak o další z početných neshod a událostí, které negativně ovlivňují dohodu mezi EU a Tureckem, která má za cíl zabránit dalším obětem na životech v rámci migrační krize.

Podle Habera, zkušeného diplomata, který působil v Turecku již v devadesátých letech, Turecko nezvládá plnit svoje závazky, které z dohody plynou. „Máme takové rčení: ‚Začni jako Turek a skončíš jako Němec.‘ Ale tady to funguje naopak,“ řekl před měsícem pro turecká média.

„Haberova rezignace je špatným znamením pro plánované vydání zprávy Evropské komise o zavedení dohody mezi EU a Tureckem,“ uvádí The Independent.

Celý text zde

Ta má být vydána tuto středu a očekává se, že bude plná kritiky vůči Turecku za jeho neochotu splnit všechny závazky, které mu z dohody plynou. Má však také shrnout pokroky v zavedení bezvízového styku pro turecké občany.

Diskutovaný turecký vstup do EU se promítl do předpokládaných výsledků britského referenda o členství v Unii, britský premiér David Cameron však jasně uvedl, že se podle něj Turecku podařilo „otevřít jen jeden ze 36 bodů“ nutných pro opětovné započetí přístupových jednání.

Pokud to tak půjde dál, připojí se Turecko k EU podle Camerona až „v roce 3000“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…