Vrcholoví politici se úplně pominuli a jsou mimo mísu, říká kandidát STAN

04.08.2017 13:50

Se Starosty a nezávislými (STAN) se po 12 letech do politiky vrací Petr Pávek. Známý je mimo jiné tím, že v roce 2003 jako starosta Jindřichovic pod Smrkem zakázal vyhláškou státním úředníkům vstup na pozemky obce. V současnosti je ředitelem Domova důchodců v Jindřichovicích, píše ČTK.

Vrcholoví politici se úplně pominuli a jsou mimo mísu, říká kandidát STAN
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

V podzimních volbách do Sněmovny bude Pávek číslem tři na kandidátce STAN, oznámil dnes médiím lídr kandidátky, náměstek hejtmana Marek Pieter. Čtyřiapadesátiletý Pávek kandidoval do Sněmovny už v roce 2006, kdy byl lídrem kandidátky Strany zelených. Přestože v rámci Česka získala tehdy strana v Libereckém kraji největší podporu - 9,58 procenta hlasů, na křeslo ve Sněmovně to ale kvůli volebnímu zákonu nestačilo. Pávek se kvůli tomu obrátil i na ústavní soud. V minulosti byl i v krajském zastupitelstvu a rok byl náměstkem ministra pro místní rozvoj. Před 12 lety z politiky odešel a věnoval se podnikání.

V Libereckém kraji zatím není podle Pietera kandidátka STAN kompletní

Teď se rozhodl vrátit. „Líbí se mi, co Starostové dokázali v tomhle regionu. Že si zachovali ideály zezdola. Moc se mi líbí, že to v sobě pořád má ten prvek samosprávy a přímé odpovědnosti na rozdíl od vrcholové politiky, která se už úplně pominula a je mimo mísu, co se týká potřeb regionů, obcí a lidí, kteří v nich žijí,“ řekl dnes novinářům Pávek.

Starostové a starostky nemají podle něj, kam uniknout před zodpovědností, na rozdíl od vrcholných politiků, kteří se schovávají za tmavými skly limuzín, bodyguardy a tiskovými mluvčími. Podle Pávka je čas, aby starostové vstoupili do vrcholové politiky a vnesli tam věcná témata.

V Libereckém kraji zatím není podle Pietera kandidátka STAN kompletní, definitivní podobu představí hnutí až 14. srpna. Číslem dvě na kandidátce je dlouholetá starostka Nového Oldřichova na Českolipsku Marcela Novotná a mezi kandidáty je například i starosta Turnova Tomáš Hocke nebo ředitelka libereckého divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko. Poslední na kandidátce je liberecký hejtman Martin Půta. Zakladatel jablonecké skupiny Jablotron Dalibor Dědek, který Starosty podporuje, v kraji kandidovat nebude.

STAN měl jít původně do voleb v koalici s KDU-ČSL, lidovci od ní ale ustoupili v obavě, že se nepodaří překročit desetiprocentní hranici nutnou pro vstup dvojbloku do Sněmovny. Starostové tak nyní míří do voleb do Sněmovny samostatně poprvé, před čtyřmi lety měli sedm zástupců na kandidátkách TOP 09. Volby tehdy v kraji vyhrálo hnutí ANO 2011 s 21,59 procenta před ČSSD a TOP 09. Všichni ale získali po dvou mandátech. Po jednom mandátu mají komunisté a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…