Však ono to nebude trvat věčně... Vladimir Putin jen tak mezi řečí vyslal jasný vzkaz Západu

13.02.2017 14:33

Prezident Slovinska se na konci minulého týdne setkal v Moskvě s Vladimirem Putinem. Na kvalitě jejich vztahů se podle slovinského prezidenta Boruta Pahora v posledních letech nic nezměnilo.

Však ono to nebude trvat věčně... Vladimir Putin jen tak mezi řečí vyslal jasný vzkaz Západu
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Slovinský prezident Borut Pahor navštívil Moskvu, kde se setkal s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Schůze, během které oba lídři hovořili převážně o ekonomice Evropské unie a Ukrajiny, se protáhla na dvojnásobek původně připraveného programu, informuje ruský deník Rossijskaja Gazeta.

Celý článek ZDE

„Slovinsko je významný a nadějný partner Ruska v Evropě. Dnešní ekonomické problémy můžeme společně překonat,“ okomentoval Putin vzájemné obchodní vztahy.

„Možností spolupráce máme mnoho. Jestli nám v tom překáží politické problémy? Samozřejmě, že ano. Myslím si ovšem, že se dají vyřešit. Přece věčně nebudou faktorem mezinárodní politiky,“ je přesvědčen ruský lídr.

I přes obecné problémy mezi Ruskem a Evropskou unií v posledních letech se v minulém roce Rusku podařilo zastavit propad vzájemné obchodní bilance se Slovinskem, což ruský lídr vysvětluje stabilizací ruského rublu.

Anketa

Ublížil si ve vašich očích Andrej Babiš tím, jak (ne)vysvětluje záležitost s dluhopisy Agrofertu?

28%
72%
hlasovalo: 9061 lidí

„Je mnoho faktorů, které ovlivňují naše vzájemné obchodní vztahy a které na nás nezávisí, ale přesto je můžeme nějakým způsobem ovlivnit. Pokud budeme moci, budeme to také i nadále dělat,“ uvedl Putin.

„Zůstávám v tomto ohledu i nadále pozitivní. Dokonce se domnívám, že v letošním roce bude objem vzájemného obchodu mezi našimi dvěma státy růst,“ prohlásil prezident Ruské federace na schůzce se svým slovinským protějškem.

Ruský prezident po schůzce též sdělil novinářům, že se slovinským prezidentem probral i téma vzájemných vztahů Ruska a Evropské unie. „Doufám, že se nám podaří vztahy postupně vylepšit,“ uvedl.

„Za posledních osm let jsme se setkali již pětkrát. Vždy jsme mezi sebou hovořili upřímně a otevřeně. Na tom se nikdy nic nezměnilo. I přesto, že se v poslední době vztahy mezi Ruskem, Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií lehce zhoršily, mezi námi zůstalo vše při starém,“ prohlásil prezident Slovinska Borut Pachor.

„Podělili jsme se o své názory, o své odlišné perspektivy. V některých věcech se naše názory lehce rozcházejí, i nadále ovšem zůstáváme věrní myšlence spolupráce v otázce řešení krize na východě Ukrajiny,“ vyjádřil se slovinský prezident k válce na Ukrajině.

Prezidenti obou států po krátkém výstupu odpovídali na otázky přítomných novinářů. Jedna otázka se týkala případného setkání Vladimira Putina s jeho americkým protějškem ve slovinském hlavním městě Lublani.

„Rusko-americké vztahy se zejména v posledních pěti letech výrazně zhoršily. Samozřejmě, že v zájmu amerického i ruského národa je, aby došlo k jejich zlepšení. Slyšeli jsme, jak se k této otázce staví americký prezident, a samozřejmě to vítáme,“ odpověděl Putin.

„Co se samotné Lublaně týče, to je samozřejmě skvělé místo na vedení podobného dialogu. Nezáleží to ovšem jen na nás, ale i na celé řadě dalších faktorů. Proti Slovinsku ovšem určitě nic nemáme,“ dodal ruský lídr.

Prezident Putin se ve velmi krátkém časovém sledu setkal již s druhým lídrem členského státu Evropské unie. Jen před několika dny byl sám na státní návštěvě v maďarské Budapešti, kde se setkal s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…