Vše, co potřebujete vědět o eurovolbách

27.04.2014 10:47

Volby do Evropského parlamentu se blíží. Konají se v pátek 23. května a Česi si zvolí 21 europoslanců. ČTK připravila základní otázky a odpovědi před volbami.

Vše, co potřebujete vědět o eurovolbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila své kandidáty do Evropského parlamentu

Kdy se budou volby konat?

V ČR se volí v pátek 23. května od 14:00 do 22:00 a sobotu 24. května 2014 od 8:00 do 14:00. V dalších zemích EU se volí v termínech od čtvrtka 22. května do neděle 25. května (každý členský stát si sám určuje termín).

Kolik poslanců se bude volit?

V ČR se bude volit 21 europoslanců, kteří získají mandát na dobu pěti let; celkem bude mít EP 751 poslanců z 28 zemí.

Kdo může volit?

Volit na území ČR může každý občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let, a občan jiného členského státu EU, který je po dobu nejméně 45 dnů přihlášen k trvalému pobytu nebo k přechodnému pobytu na území České republiky a dosáhl 18 let.

Lze volit v zahraničí?

Češi žijící v zahraničí by kvůli volbě českých europoslanců museli přijet s voličským průkazem do Česka. Občané ČR s místem pobytu v některém jiném členském státě EU ale mohou volit kandidáty příslušné země, ve které žijí. Právní režim jejich účasti ve volbách je pak upraven místními předpisy.

Kdo může být volen?

Poslancem může být na území ČR zvolen každý český občan a každý občan jiného členského státu EU, který je na území České republiky nejpozději druhý den voleb po dobu nejméně 45 dnů přihlášen k trvalému pobytu nebo k přechodnému pobytu, alespoň druhý den voleb dosáhl věku 21 let, není zbaven způsobilosti k právním úkonům a jde-li o občana jiného členského státu, nesmí být ve svém státě zbaven práva být volen.

Jaký je volební systém?

Každý členský stát EU má svůj vlastní volební systém. V případě Česka pro tyto volby tvoří území celé republiky pouze jeden volební obvod a volí se na základě poměrného systému. Mandát získá to politické uskupení, které dostane alespoň pět procent hlasů. Tato hranice platí i pro koalice. V rámci jednotlivých politických subjektů připadnou mandáty kandidátům podle pořadí, jak jsou uvedeni na hlasovacím lístku. Jestliže některý z kandidátů získá nejméně pět procent přednostních hlasů z celkového počtu platných hlasů odevzdaných pro tuto kandidátní listinu, připadne mandát přednostně jemu.

Jak probíhá volba?

Po příchodu do volební místnosti se volič prokáže platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Volič, který je občanem jiného členského státu EU, prokáže svou totožnost a občanství příslušného státu. Volič od komise dostane prázdnou obálku a v případě potřeby i náhradní hlasovací lístky. Ve vyhrazeném prostoru pak vloží do obálky pouze jeden hlasovací lístek, na kterém může zakroužkováním pořadového čísla maximálně u dvou jmen vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost. Jiné úpravy hlasovacího lístku nemají na jeho posuzování vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…