Vše je jinak. Analytik Campbell vzpomíná na rok 1968

20.08.2017 13:02

Analytik Jan Campbell ve své vzpomínce na 21. srpen 1968 uvádí, že vše je jinak. Píše to alespoň na serveru VašeVěc.cz.

Vše je jinak. Analytik Campbell vzpomíná na rok 1968
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Campbell ve svém textu vzpomíná na cestu z Itálie do Čech, kterou absolvoval právě v noci z 20. na 21. srpna 1968. „Cílem bylo přenocovat v rodném městečku, ve kterém měla Ema Destinová zámek. Můj pohled na svět byl v době, kdy se takzvaně pobírá rozum, formován rodiči, babičkami a základní školou,“ zmínil Campbell.

„Byla to doba krátce po válce, ve které byl fašismus, jak se tenkrát zdálo, poražen jednou provždy. Dnes víme pravdu židovského přísloví: Vše je jinak. ‚Porážka‘ zbytků vykořisťovatelských tříd, na Slovensku navíc i tzv. představitelů reakčního kléru, a vznik socialistického tábora v bratrské jednotě se sovětským lidem dovolovala mnoha mladým a nezkušeným právem se počítat mezi nejšťastnější děti na světě – vždyť se bojovalo o mír! Narozeni do té nejšťastnější doby, říkalo se! Tuto idylu rušila vysílání rádia Svobodná Evropa, Hlas Ameriky, dárečky a letáčky padající z balonů v pohraničí, věštící modré z nebe a zlaté časy svobody. Dnes víme: Vše je jinak,“ sdělil úvodem Campbell.

  • Původní text ZDE

A ohlédl se do minulosti, do roku 1946, kdy Winston Churchill hovořil o železné oponě, o rok později byl vyhlášen Marshallův plán a o další rok déle byl přijat Plán evropské obnovy.

„Vznikla Severoatlantická aliance, NATO (Organizace Severoatlantické smlouvy), podepsána 4. dubna 1949. Reakcí na její zřízení a Pařížské dohody umožňující v roce 1954 vstup SRN do NATO, odmítnutí vstupu SSSR do NATO a přijetí dokumentu MC 48 z 22. 11. 1954 o použití atomových zbraní bez ohledu na to, zda je SSSR použije, bylo založení vojenského paktu Varšavská smlouva (oficiálně Smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci) podepsaného 14. 5. 1955,“ pokračuje ve výčtu historických událostí Campbell.

„25. března 1957 byla podepsána Smlouva o Evropském hospodářském společenství (EHS) v rámci Římských smluv. Ty také umožnily založit Evropské společenství pro atomovou energii (EURATOM). Na základě Maastrichtské smlouvy se EHS transformovalo v roce 1993 do Evropských společenství tvořících tzv. I. pilíř Evropské unie. Po ratifikaci Lisabonské smlouvy (2009) Evropská společenství zanikla a právním nástupcem se stala Evropská unie (EU). Již tato fakta indikují, že se EU v současné formě nedožije mého věku. Setrvání, nebo rozvod s EU budou v každém případě také drahou záležitostí. Že jsme v pasti, mnohým zatím nedochází. Je to naše vina, že nevíme, že vše je jinak,“ řekl jasně Campbell.

A již se zaměřuje na rok 1968, kdy podle něj události a význam 21. srpna nebudou vysvětlovány pomocí historických faktů, ale využity k propagandě a posílení rusofobie. „Jak tomu bude 2018 při vzpomínce 50. výročí, nevím. Dnes zařazuji několik osobně prožitých událostí do souvislostí s cílem najít alespoň jedno z mnoha přirovnání a ukázat na skutečnosti, potvrzující, že vše je jinak,“ zmínil.

„Optimistických a sympatických faktorů spojených s příchodem roku 1968 bylo více: nástup minisukní, holky přestaly nosit punčochy na podvazkových pásech, nahradily je punčocháčemi. Pro mne to byla dobrá změna: holky jsem měl vždycky rád. Srovnával jsem si již tenkrát ‚problémy‘ československých studentů s ‚problémy‘ německých, italských a francouzských, kteří jakoby už ‚roupama nevěděli co dělat‘. Mnozí ze západních studentů měli již vlastní auta (kachny nebo 500), skútry a nevím co ještě. I proto se česká mládež chtěla co nejaktivněji zapojit do fantastického proudu mezinárodního studentstva, cestovat a začít poznávat svět v nejpříhodnějším věku. Nejinak je tomu i dnes. Ale opět: Vše je jinak. I proto se zaslání jakési podporující zdravice onoho jara 1968 požadavkům francouzských studentů, kteří o ČSSR téměř nic nevěděli, tak mohlo jevit méně nadšeným jako formální, ba až falešný projev solidarity. Zůstala z toho racionální skepse,“ zmínil Campbell, pro nějž bylo prázdnivé ráno ve středu 21. srpna 1968 šok. 

„Poprvé jsem si jako mladý začal uvědomovat, co znamená srovnávání 1938 = 1968 nebo 15. 3. 1939 = 21. 8. 1968, nápisy typu otec osvoboditel – syn okupant a hojně malovaná grafická symbolika: hákový kříž – rovná se – hvězda. Co následovalo, víme: konsolidace a normalizace nastavila pravidla pro společnost v bezčasí na dvacet let. Z okupace se stala bratrská pomoc! Vše je jinak. Ideologický Tálibán dogmatismu se přesunul z ulbrichtovského východního Německa na dalších 20 let do husákovského Československa. V zahraničí jsem poznal z dokumentů a tlumočení u soudu mnoho archetypů českého charakteru, chování uprchlíků, problematiky jejich integrace a v neposlední řadě i migrace. Proto mě konání po 21. srpnu 1968 a od listopadu 1989 vůbec nepřekvapilo. Překvapilo ale některé úředníky v Bruselu, kteří tenkrát, podobně jako dnes, ještě nepochopili, že vše je jinak,“ dodal Campbell.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…