Vše jinak: Volání budeme mít levnější, slíbil Mládek

17.02.2017 6:55

Poslední dobou se hojně skloňuje téma cen tarifů mobilních operátorů. Na straně jedné můžeme číst o tom, že volání bude dražší. Tomu ovšem výrazně vzdoruje resort průmyslu v čele s Janem Mládkem (ČSSD). Jak je to ve skutečnosti, na to se ParlamentníListy.cz snažily získat jednoznačnou odpověď. V kostce řečeno: pakliže budete znát ceny volání svých „sousedů“, logicky můžete své operátory dotlačit k témuž. Jinými slovy řečeno, v momentě, kdy někdo bude volat levněji, vy můžete chtít totéž.

Vše jinak: Volání budeme mít levnější, slíbil Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem

Zákaz návrhů individuálních cen od jednotlivých operátorů představuje podle Českého telekomunikačního úřadu problém. Právník dTestu Miloš Borovička dává telekomunikačnímu úřadu za pravdu. „Není to pozitivní krok. Zajímalo by mě, co k tomu ministerstvo vedlo. Jediná konkurence, která na mobilním trhu trochu funguje, je vyhrožování tím, že odejdu za lepší nabídkou. Když se spotřebitel choval aktivně, mohl dostat solidnější nabídku,“ reagoval pro iHNed.cz právník dTestu.

Výhody jen pro ty s ostrými lokty?

Šéf resortu průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) však nabízí zcela opačný pohled. Nelíbí se mu, že si některé slevy dokážou vyhádat jen lidé, kteří mají ostré lokty a umějí křičet. Podle Mládka jsou slevy v pořádku, ale mělo by být jasně dáno, jakých slev lze za daných podmínek dosáhnout. Klíčová je podle člena vlády myšlenka, že na slevy mají právo dosáhnout všichni občané.

Už webu Novinky ministr ze sociální demokracie sdělil: „Slevy budou moci být, ale budou muset být někde napsané, když splním tohle, tak bude tohle. Ne, že oni vám je tahají z klobouku a vy nevíte, jaké mají rozpětí. Jestli několik procent populace, která bude asertivně schopna vyjednávat, si zlepší tarif, tak já bych byl rád, aby to měli všichni,“ vzkazuje Mládek.

ParlamentnímListům.cz pak zdroj blízký celé situaci objasnil svůj pohled takto: „Pakliže budete znát ceny volání svých sousedů, logicky můžete své operátory dotlačit k témuž. Jinými slovy řečeno, v momentě, kdy někdo bude volat levněji, vy můžete chtít totéž.“

Chystaná novela příslušného zákona obsahuje taktéž zakotvení zákazu poskytování služeb spotřebitelům za jiné než zveřejněné ceny, přičemž se to bude týkat také osob-spotřebitelů, jimž firmy přeprodávají SIM karty za nižší ceny než ceny tržní. Novela přináší i povinnost operátorům informovat účastníky o jejich právu odstoupit od smlouvy bez sankce v případě jednostranné změny smlouvy ze strany operátora.

„Nad rámec technické povahy novely důležitého zákona o elektronických komunikacích, týkající se přechodu na efektivnější formát digitálního televizního vysílání DVB-T2, obsahuje námi předložená novela aspekty významně posilující ochranu spotřebitele v oblasti elektronických komunikací a úpravu problematiky sankcí, které může uložit regulátor, tedy Český telekomunikační úřad, jednotlivým operátorům,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Vodafone vs. O2

Ačkoli je šéf resortu průmyslu často spojován s pozitivním vztahem k operátorům, ti na chystané kroky reagovali negativně. „Vodafone tuto změnu neprosazuje. Nevíme, proč ji předkladatel navrhuje, protože tím poškodí spotřebitele,“ uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová, kterou citoval web ČT. Naproti tomu O2 mluví o narovnání trhu. „Pokud zákon řekne, že se mají operátoři ke všem spotřebitelům na trhu chovat stejně, tak to trhu pomůže a narovná ho to,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková. „Obecně požadujeme, aby trh fungoval transparentně,“ dodala.

O cenách mobilních dat se v posledních týdnech rozproudila na politické scéně debata. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli tomu minulý týden jednal se šéfem ČTÚ Jaromírem Novákem a se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Janem Rafajem. Chce zrychleně prosadit novelu, která by zvyšovala až na 50 milionů korun postihy, které může operátorům dát za prohřešky telekomunikační úřad. Předloha má také zkrátit dobu přechodu zákazníka k jinému operátorovi na deset dní.

Ve čtvrtek večer zveřejnil Mládek na svém Facebooku reakci na údajně manipulativní článek výše zmíněných Novinek:

Dlouhodobě prosazuji snížení a transparentnost cen za volání. Potrefená husa konečně se ozvala. Navrhuji, aby mobilní operátoři uveřejnili své ceny proto, že český zákazník se přece nechce domlouvat někde potají, aby získal lepší cenu. Český zákazník má právo přijít do obchodu a tu lepší cenu ihned dostat. Nemůžeme dopustit, aby podmínkou lepší ceny byla nějaká skrytá dohoda nebo vyhrožování odchodem od operátora. V tomto případě ČTÚ argumentuje stejně jako operátoři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…