Všechno jsem otevřel, chlubil se v debatě o korupci Pospíšil i starosta od Kalouska

08.10.2013 18:47

Ústředním tématem v předvolební diskusi na Radiožurnálu byla tentokrát korupce a boj proti ní. Vystoupil zde například Jiří Pospíšil, který se postavil svému bývalému předsedovi Petru Nečasovi a rázně odmítl jeho výrok související s vyšetřováním kauzy Jany Nagyové a tří exposlanců ODS.

Všechno jsem otevřel, chlubil se v debatě o korupci Pospíšil i starosta od Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Já myslím, že politik tu není od toho, aby říkal, jestli je spokojen, nebo není s prací státních zástupců,“ komentoval Jiří Pospíšil starší výrok Petra Nečase namířený proti Ivo Ištvanovi, kde zmínil, že by vrchní státní zástupce možná měl být odvolán. Pospíšil k tomu dodal, že v tomto s bývalým předsedou principielně nesouhlasí.

Moderátor Martin Veselovský se pak obrátil i na Jeronýma Tejce (ČSSD) s tím, co on říká na návštěvu Ištvana u prezidenta Miloše Zemana. „O tom, jak to dopadne, rozhodne soud a nikoliv pan prezident,“ řekl rozhodně. Schůzka podle něj na vyšetřování nebude mít žádný vliv.

Dále se hovořilo i o konkrétních zákonech směřovaných na potlačení korupce. Pospíšil třeba uvedl, že ODS z 50 procent splnila svůj program. Takže to, co strana slibuje nyní, bude opět splněno jen z poloviny? ptal se moderátor. „Je těžké nám vyčítat, když vláda padla v řádném období, že nebylo vše splněno,“ odvětil bývalý ministr spravedlnosti.

Podobně hovořil i liberecký lídr TOP 09 Jan Farský. „Anonymní akcie jsou zrušeny, ale druhý krok jsme ještě neudělali, to přiznávám,“ řekl. Podle něj se musí postupovat podle priorit a protikorupční zákony budou mít v příštím volebním období vysokou prioritu.

Helena Válková z hnutí ANO by k těmto zákonům přidala ještě vymezení daňového ráje. Poté by firmy, které mají zde zanesené sídlo, nemohly dostávat veřejné zakázky. To ale Leo Steiner (KDU-ČSL) označil za „čirý populismus“. Je prý jedno, odkud daná firma přišla, ale zda nabízí dobré ceny a výrobky. V tom s ním souhlasil i Miloš Adamec za SPOZ – takový návrh je populistický. „Nezabráníte tomu, aby se daně vyváděly,“ řekl.

Podle Tejce navíc boji s korupcí ani nepomáhá fakt, že je zde malý tlak ze strany EU. Vyčetl pak českým aktérům v Bruselu, že se chovají jako potížisté, ale ne ve správných momentech.

Stanislav Grospič (KSČM) se pak zamýšlel nad celkovým vývojem korupce v České republice. „Korupce může mít řadu projevů a nemusí mít vždy podobu platby,“ upozornil na různé „službičky“. „Za těch posledních 20, 23 let se ta korupce stala programem v ČR,“ dodal s tím, že kořeny vidí v privatizaci v 90. letech.

Adamcovi za Zemanovce byl vzápětí položen dotaz i jedním z posluchačů. Týkal se billboardu SPOZ, na němž se hovoří o tom, že „zastavili Kalouska“. Jak je to ale možné, když vláda padla hlavně kvůli vyšetřování zmíněné kauzy Nagyová? „Prezident postupoval v krocích, které vedly k pádu vlády,“ vysvětloval Adamec. Miloš Zeman je přitom čestným předsedou SPOZ. „Když vláda podala demisi, tak náš prezident jmenoval úřednickou vládu,“ pokračoval Adamec. „Je to samozřejmě nadsázka, ale tomu každý rozumí, že je to nadsázka,“ uzavřel.

V závěru debaty se zástupkyně hnutí ANO rozčilovala, že poslanci jsou nestíhatelní. Jiří Pospíšil se však ohradil, že byla schválena úprava, že imunita zaniká s mandátem.

Pak měli ještě kandidáti odpovědět na dotaz, zda se někdy setkali s korupcí. „Setkal jsem se s korupcí, a jak jsem reagoval je všeobecně známo,“ sdělil lidovecký kandidát Leo Steiner, který vstoupil ve známost tím, že svědčil o korupci na ROP Severozápad. Pak se pochlubil, že se též podílí na projektu „bonzák korupce“.

Zajímavou odpověď předložil kandidát TOP 09 a Starostů, starosta Semil Jan Farský: „Nikdy jsem se s ní setkat nechtěl, proto jsem na radnici v Semilech vše otevřel, aby bylo na vše vidět,“ uvedl. Jeho odpověď velmi zaujala Jiřího Pospíšila z ODS, který se pochlubil, že on na ministerstvu také vše otevřel. „Vždy o mě bylo známé, že korupce ne, takže jsem takovou nabídku nikdy nedostal,“ uvedl Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…