Všechno špatně, shodli se zástupci ODS a KSČM. Co je přivedlo k souladu?

04.06.2015 23:19

Před rokem se ukrajinský prezident Petro Porošenko ujal úřadu a dal při té příležitosti nejeden slib. Především ty, které se týkaly konfliktu na východě země, se mu nedaří naplňovat. Senátor Tomáš Jirsa (ODS) a komunistický poslanec Alexandr Černý se shodli na tom, že je to katastrofa, byť Jirsa byl vůči Porošenkovi o něco shovívavější. Politický geograf Martin Riegl poukázal na roli Ruska.

Všechno špatně, shodli se zástupci ODS a KSČM. Co je přivedlo k souladu?
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se před rokem ujal svého úřadu a občanům sliboval, že bude rázně řešit situaci na východě země a zároveň bude usilovat o sbližování Ukrajiny se Západem. Jak se mu daří sliby plnit, ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT rozebírali politický geograf Martin Riegl, senátor Tomáš Jirsa (ODS) a poslanec Alexandr Černý (KSČM).

Z hlediska Ruska je prý stále lákavé vybojovat cestu suchou nohou na Krym

Riegl hned na úvod konstatoval, že přítomnost ruských vojáků na Ukrajině byla opakovaně potvrzena, ale Kreml znovu a znovu odmítá, že by příslušníci pravidelné armády vstupovali do bojů s Ukrajinou. Ale oblasti bojů se vylidnily a představa, že separatisté sami čelí ukrajinské armádě bez další pomoci, je poněkud fantasmagorická,“ konstatoval politický geograf s tím, že mise OBSE informovala o přísunu těžké techniky do oblasti bojů. V reakci na to Ukrajina informovala OBSE, že na to musí adekvátně odpovědět.

Z hlediska Ruska je prý stále lákavé vybojovat cestu suchou nohou na Krym, stejně tak je v zájmu Kremlu udržet si značný vliv v celé Ukrajině i tím, že se bude snažit oslabit vládu v Kyjevě skrze mediální i jiný tlak. Otázkou je, co všechno bude Rusko ochotné obětovat, aby toho dosáhlo. Totéž platí o prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi, který bude chtít na prvním místě zůstat populární doma.

V tuto chvíli má za sebou Porošenko rok ve funkci, a pokud vydrží po celé volební období, má před sebou ještě čtyři roky. Jestliže bude Prošenko dělat reformy v první polovině mandátu, což by měl, tak jeho popularita bude klesat, ale pokud obyvatelstvo uvidí, že se Ukrajina mění, může mu to pomoci.

Vinu nesou Ukrajina a EU, konstatuje komunista Černý

Senátor Jirsa byl ještě tvrdší. „Porošenko to nemá snadné, ale kdybych to měl shrnout, tak je všechno špatně,“ prohlásil senátor za ODS. Komunista Černý dokonce prohlásil, že Porošenko před rokem podlehl nějakému fantasmagorickému pocitu, a z toho důvodu nechal zabít desítky tisíc lidí. „Já jsem přesvědčen o tom, že nasadit pravidelnou armádu proti vlastnímu obyvatelstvu je až to poslední. Porošenko měl dělat cokoli jiného, měl jednat. Ty chyby jsou tak fatální, že půjdou jen těžko vyřešit,“ vyjádřil svůj názor Černý.

Jirsa by sice nebyl tak příkrý, ale jednu věc prý uznává. „Pokud nedokážete svého nepřítele zabít, tak s ním musíte jednat,“ uvedl člen horní komory. Porošenko přitom dnes znovu odmítl federalizaci vzbouřeneckých regionů, bez níž to asi nepůjde. Západ Ukrajině také leccos liboval, jako vstup do EU, vstup do NATO, jenže to není věc, která se dá zařídit třeba i za pět let.

V tom si Černý s Jirsou notoval, poukázal ale také na to, že EU nerespektovala Rusko jako mocnost, přičemž k tomu využila Ukrajinu, která tím teď trpí. „Lidé na východě země přitom jen nesouhlasili s tím, co se dělo na Majdanu a jako nejlepší metoda, jak je přesvědčit, se prezidentu Porošenkovi jevilo požití pravidelné armády,“ opakoval znovu Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…