Všechno špatně, všechno špatně... Senátor Jirsa promluvil v ČT bez cenzury o Ukrajině

18.02.2015 12:27

Senátor za ODS a člen senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Tomáš Jirsa podporuje dodávky obranných zbraní ukrajinské vládě, neboť tanky a protiletadlové zbraně prý na trhu v Luhansku a Doněcku prostě sehnat nelze. Inciativy se prý zřejmě chopí Spojené státy americké, zatímco Česká republika bude jako vždycky přihlížet. Jak senátor ve vysílání ČT několikrát zopakoval, dle něj je na Ukrajině ,,všechno špatně".

Všechno špatně, všechno špatně... Senátor Jirsa promluvil v ČT bez cenzury o Ukrajině
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Jirsa v rozhovoru pro Českou televizi před zasedáním senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, který se má věnovat situaci na Ukrajině, kde se nyní točí dění kolem strategického města Debalceve, ze kterého se mají stahovat ukrajinští vojáci, uvedl, že ODS podporuje legitimní kyjevskou vládu, nicméně na Ukrajině dle jeho soudu není nic dobře. Tak jako jsme prý po arabském jaru vzali na vědomí, že hranice arabských států nebudou po loňském a předloňském dění stejné jako jsme se učili ve škole, budeme muset nyní zřejmě vzít na vědomí, že Ukrajina se stane nějakým způsobem rozbitou zemí. Řešení ale senátor Jirsa žádné nemá. „Kdybych věděl, jak to vyřešit, nestál bych tady v Senátu, ale byl bych držitelem Nobelovy ceny,“ uvedl ČT.

Když se Spojené státy americké rozhodnou, že dodají ukrajinské vládě obranné zbraně, nebude prý proti tomu protestovat, neboť Ukrajinci se prý nemohou sami bránit masivním dodávkám zbraní z Ruska a protiletadlové zbraně či tank na trhu v Doněcku a Luhansku prostě sehnat nelze. Česká republika, která údajně na Ukrajinu poslala čepice a šály, bude dle Jirsy dodávkám zbraní pouze přihlížet. Senátor nicméně jedním dechem dodává, že problém dodávek zbraní na Ukrajinu je strašně složitý. On si prý jako opoziční senátor může říkat, co chce, něco jiného je ale prý sedět ve vládě a zvednout ruku pro dodávku zbraní na Ukrajinu. I proto by prý nerad svými slovy zesměšňoval vedení státu.

Jirsa v rozhovoru pro ČT také uvedl, že se mu zdá, že se opakuje historie. „Jsme ohroženi z východu, jsme ohroženi z jihu, jsme ohroženi uprchlíky, islámským terorismem a eurem a jeden z hlavních zákonů, který nám jde do parlamentu, je, zda mohou homosexuálové adoptovat děti. Nebo se v Evropě řeší, zda mohou homosexuálové uzavírat partnerství. Paralela se starým Římem je bohužel na místě,“ myslí si senátor.

Jako katolík se prý Jirsa modlí za příměří na Ukrajině. Že by ho ale zaručily minské dohody, nevěří. „Vždyť to vidíte, termíny tam probíhají, ale dohody nikdo nedodržuje. Pro ukrajinskou stranu je těžké je dodržovat, když je porušují separatisté, resp. Rusové. To samé z druhé strany,“ prohlásil Jirsa s tím, že už jednou si Evropská unie na Ukrajině naběhla. V únoru loňského roku prý podepsali ministři zahraničních věcí tří velkých evropských států – Francie, Německa a Polska – dohodu s tehdejším prezidentem Janukovyčem. Ta údajně platila pět hodin, než jí Majdan odmítl. „Nebudu se divit, když Rusové, kteří rozumí jen síle, tuto dohodu odmítnou,“ dodal Jirsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…