Všechny peníze ovládne Babiš. A pak nás rozdrtí, bojí se prý část ČSSD

16.12.2013 7:28

Strany vznikající vlády schválily koaliční smlouvu, jasno ale zdaleka nemají o personálním složení nového kabinetu. I kdyby se koalice nakonec na rozdělení vládních křesel dohodla, žádná velká stabilita ji nečeká, píše časopis Týden, který v této věci přináší nové informace.

Všechny peníze ovládne Babiš. A pak nás rozdrtí, bojí se prý část ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Největší problém s obsazením nové vlády mají zřejmě lidovci, kterým partnerská ČSSD a hnutí ANO nabídly pouze dvě ministerská křesla. Jak se nyní ukazuje, některým z nich není po chuti ani koaliční smlouva.

"Žádná velká spokojenost, ta smlouva je velmi obecná. Řada důležitých a sporných věcí se jen odsunula do budoucna. Navíc přijde ještě dělení resortů. Pro KDU-ČSL je nepřijatelné, aby získala jen dvě ministerstva, musí být přinejmenším tři. Navíc ne ta, která Sobotka nabízí," uvedl pro Týden jeden z účastníků konference Volební systém a politická stabilita, kterou organizoval největší sponzor KDU-ČSL Luděk Sekyra.

Jedna z vlivných postav KDU-ČSL také shrnula, proč nikdo nestojí o resort zdravotnictví. Pokud by totiž koalice podle textu smlouvy zrušila poplatky v lékárnách a u lékařů a neobnovila je v nemocnicích, zdravotnictví by přišlo o pět miliard korun. "Na tom by se mohl odepsat sebelepší ministr," uvedl zdroj Týdne.

Přemýšlí se i o dalších variantách

Koaliční smlouvu hladce schválila sociální demokracie. Nemůže prý sama sebe připravit o možnost vládnout, objasnil atmosféru ve straně jeden z členů. Podle něj nehrozí ani to, že by se tábor kolem Michala Haška chystal vládu Bohuslava Sobotky shodit, byť i na to se prý šéf ČSSD připravuje a vyjednává náhradní hlasy u poslanců hnutí Úsvit. "U nás pořád někdo sonduje. Ve sněmovně se přemýšlí o různých variantách," uvedl šéf hnutí Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pouštět se do "větších akcí" by ale teď podle Týdne nemělo pro skupinu okolo Haška žádné výhody. Namísto toho prý budou vyčkávat na chyby svého předsedy. Ten jich prý sice už udělal několik, ale za stávající situace při dohadování koalice mu projdou. Dříve nebo později mu je prý ale jeho straničtí odpůrci vyčtou.

Kritikou Sobotky jeho odpůrci nešetří

Už nyní mimo záznam kritizují, že se Sobotka hodlá vzdát téměř všech resortů, které mohou přinést peníze do socialisty ovládaných krajů a ovlivnit růst infrastruktury. Ministerstva dopravy, životního prostředí i místního rozvoje mají pravděpodobně připadnout hnutí ANO. A haškovci logicky poukazují na to, že hnutí Andreje Babiše nebude chtít podporovat starosty a hejtmany z řad ČSSD a jeho politika bude směřovat ke komunálním představitelům jeho hnutí.

"Pokud naši zástupci v krajích od Babiše nedostanou to, co potřebují, začnou ztrácet podporu voličů. V příštích volbách do zastupitelstev a Senátu by tak mohlo drtivě vyhrát ANO," řekl Týdnu jeden z dalších Sobotkových odpůrců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…