Všechny ženy zahalit, pravil zelený prezident Rakouska... A teď šlápl do něčeho ještě ošklivějšího. Má veliký problém

02.05.2017 10:32

Slova rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena o nošení šátků v rámci solidarity s muslimskými ženami vzbudila značný ohlas nejenom v jeho zemi, ale také v zahraničí. Americký deník Washington Post navíc rozebírá prezidentovo nepravdivé tvrzení, kterého se v rámci diskuse o zahalování dopustil.

Všechny ženy zahalit, pravil zelený prezident Rakouska... A teď šlápl do něčeho ještě ošklivějšího. Má veliký problém
Foto: Facebook AVdB
Popisek: Alexander Van der Bellen, rakouský prezident

Minulý týden publikoval rakouský deník Kronen Zeitung článek, podle kterého prezident vyzval k nošení šátků všechny rakouské ženy. Bývalý šéf Zelených a příznivec komunistické ideologie vyjádřil při debatě se studenty znepokojení nad údajným šířením islamofobie a navrhl, aby rakouské ženy na důkaz solidarity nosily po vzoru svých muslimských „kolegyň“ šátky. Jeho slova vzbudila doslova poprask a mezi obyvateli země i politiky za ně příliš pochopení nesklidil.

Později prezidentova kancelář vysvětlovala, že se jednalo o výrok vytržený z kontextu a upozorňovala na skutečnost, že slova byla pronesena již před měsícem. „Šátkové kauze“ se vedle redakce serveru ParlamentníListy.cz věnovala i celá řada zahraničních médií po celém světě. Mimo jiné také deník Washington Post, který zmiňoval prezidentovo srovnání solidarity se Židy v Dánsku v době druhé světové války.

„Pokud mě paměť neklame, tak během německé okupace za druhé světové války prokázali Dánové solidaritu se svými židovskými spoluobčany a nosili Davidovu hvězdu,“ uvedl Van der Bellen. Jak ale odhaluje americký deník s odkazem na server Snopes, prezidentova slova se nezakládají na pravdě. Neexistují žádné dochované informace o tom, že by Dánové prokazovali tímto způsobem solidaritu se Židy.

Tuto skutečnost potvrzuje také rakouský deník Kronen Zeitung. Dánové sice podle jeho zjištění v mnoha případech pomáhali Židům utéci z okupovaného území, ale o nějakém nošení Davidovy hvězdy ze solidarity nemůže být ani řeč. Van der Bellen čelí za svá slova o nutnosti prokázat solidaritu s muslimskými ženami zdrcující kritice a jeho prokazatelně lživé tvrzení o Dánech a jejich židovských spoluobčanech mu v očích Rakušanů bezpochyby ještě pohorší.

Jak Kronen Zeitung píše, mnozí požadovali dokonce prezidentovu rezignaci a jeho následné vysvětlování vlastních slov nepovažují za dostatečné. Konkrétně 82 % čtenářů deníku uvedlo, že by měl prezident vše uvést ještě jednou na pravou míru. Van der Bellen zatím pouze zmínil, že sice není přítelem zahalování, ale odkázal na svobodu slova i oblékání v Rakousku. Ta by z jeho pohledu měla ženám zaručovat, že si mohou oblékat, co samy uznají za vhodné. 

Při své návštěvě Slovenska se potom snažil vzniklou situaci bagatelizovat. „Bylo by skvělé, kdyby našim největším problémem bylo nošení šátků,“ cituje Van der Bellenova slova Washington Post. Na svém facebooku mezitím ostře zareagoval šéf Svobodných Heinz-Christian Strache, který prezidenta obvinil z „děsivé trivializace nacismu“. „Takovým způsobem se v poválečném období nevyjádřil žádný z jeho předchůdců v prezidentském úřadě,“ poznamenal Strache.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…