Všeho nechte a čtěte: Sesazení Donalda Trumpa kvůli Rusku se blíží! Ale je tu část pravdy, kterou vám málokdo poví. Hlavní svědek? Mrtev

17.05.2017 8:05

Americký prezident Donald Trump má problém. A možná ještě větší než kdy dříve. Objevily se informace, že měl žádat po šéfovi FBI, aby zastavil další vyšetřování jeho exporadce Michaela Flynna. Mnozí, včetně jeho stranických kolegů, to klasifikovali jako maření spravedlnosti a považují to za důvod k procesu sesazení prezidenta. Začínají se však objevovat ještě jiné informace, které by naopak zasadily těžkou ránu teoriím o navázání Donalda Trumpa na Rusko.

Všeho nechte a čtěte: Sesazení Donalda Trumpa kvůli Rusku se blíží! Ale je tu část pravdy, kterou vám málokdo poví. Hlavní svědek? Mrtev
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Již po odvolání šéfa FBI Jamese Comeyho v minulém týdnu se psalo o tom (česky například Britské listy), že Trump výrazně zvýšil své „šance“ na spuštění procesu impeachmentu. Americké sázkové kanceláře zvýšily šance, že prezident bude čelit ústavnímu procesu odvolání z funkce (velmi podobný proces, který dnes v Praze připravují senátoři pro prezidenta Miloše Zemana) na šedesát procent.

Úterní New York Times navíc přinesl informaci, že Trump měl vyzývat Comeyho, když byl ještě v čele FBI, aby uzavřel vyšetřování Trumpova exporadce Michaela Flynna. Ten musel odstoupit po velkém tlaku médií kvůli své schůzce s ruským velvyslancem. „Flynn je dobrý chlap. Doufám, že to můžete nechat být,“ měl znít prezidentův klíčový výrok během schůzky v Oválné pracovně 14. února.

Této informace se následně chytil senátor Angus King. Nezávislý senátor, blízký demokratům, působí v senátním bezpečnostním výboru a pro CNN sdělil, že „prezident Trump je velmi blízko procesu impeachmentu“. Se zachmuřeným výrazem pak vysvětloval, že to skutečně neříká rád.

Anketa

Ohrožuje Andrej Babiš českou demokracii?

14%
86%
hlasovalo: 11261 lidí

Události nabraly rychlý spád a demokraté v Senátu začali vážně mluvit o spuštění procesu odvolání prezidenta. Jako důvod uvádějí „maření spravedlnosti“. Předseda senátní frakce Demokratické strany Chuck Schumer prohlásil: „Naše země je zkoušena zcela bezprecedentním způsobem.“ Republikány vyzval, aby se k opozici připojili, zvoláním „historie se na vás dívá“.

Nancy Pelosi, bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů, hovoří o „útoku na právo“. Média poznamenávají, že pokud by Trumpovo jednání bylo shledáno jako maření spravedlnosti, byl by to zcela legitimní důvod ke spuštění procesu impeachmentu. To je formální proces odvolání prezidenta senátem, kterému doposud čelili pouze dva američtí prezidenti. Naposledy to byl Bill Clinton.

DEMOKRATÉ PRO TRUMPŮV IMPEACHMENT – ZDE

I Bernie Sanders, soupeř Hillary Clintonové v prezidentských primárkách Demokratické strany, který doposud na vlnu „Trumpovy vztahy s Ruskem“ příliš nenaskakoval, se nyní na svém twitteru vyjádřil, že by mělo být vedeno zvláštní vyšetřování vztahů Trumpovy kampaně k Rusku. Pak přidal, že nikdy v historii nebylo třeba více, aby občané byli seznámeni úplně se vším, co v Oválné pracovně zaznělo. A zakončil: „Nyní více než kdy jindy potřebujeme v Kongresu spolupráci republikánů. Musíme zajistit, aby byl prezident Trump přinucen k odpovědnosti za své jednání.“

 

 

Do prezidenta se pustili i jeho kritici z vlastní Republikánské strany. Senátor John McCain, který je již od zvolení Trumpovým největším kritikem, nyní přispěchal s prohlášením, že skandály Trumpovy administrativy se začínají blížit skandálům administrativy Richarda Nixona. Na něj byl v sedmdesátých letech také podán návrh na impeachment, prezident mu tehdy zamezil svou vlastní rezignací.

„Tento film už jsem jednou viděl. Nabírá to rozměry a měřítka aféry Watergate,“ řekl McCain pro CNN.

O snaze McCaina sesadit Trumpa se spekulovalo již před několika měsíci

A pár hodin na to web Slate předložil čtenářům první nástřel, jak by mohla vypadat obžaloba prezidenta Trumpa. Začíná slovy: „Tvůrci naší ústavy si nikdy nedovedli představit takového prezidenta, jako je Donald Trump. Před dvěma sty třiceti lety ale zavedli do ústavy pravidla impeachmentu pro případ, že by se nejvyššího úřadu zmocnil tyran, kriminálník nebo nějaký vidlák (v originále „rube“). Ještě není úplně jasné, do které z těchto kategorií Donald Trump spadá, ale poslední události by měly senátory probudit, aby si uvědomili nebezpečí, které tento prezident představuje pro národ.“

Následuje výčet důvodů, proč by měl být sesazen. Mezi nimi se skví obvinění, že přijímá peníze z ciziny prostřednictvím svých firem, které sice převedl na své děti, ale pořád je s nimi spojen. Dále prý přehlíží zájmy USA a preferuje nad nimi zájmy „cizí mocnosti“, jmenovitě Ruské federace. (Mimo jiné je mu vytýkáno, že zaměstnal poradce, který přímo či nepřímo pracoval pro Kreml).

Tak vypadá jednání o impeachmentu (Sesazování Billa Clintona v roce 1998)

Třetím bodem je již zmíněné maření spravedlnosti, čtvrtým je podrývání amerického právního systému, pátým jsou útoky na integritu justice a jejích představitelů (zde mu omlátili o hlavu prý rasistické útoky na soudce Gonzalo Curiela, o kterém se vyjádřil, že je předpojatý, protože je mexického původu, a rovněž jeho slavná slova o „takzvaném soudci“, který pozastavil jeho imigrační dekret).

Šestým bodem obžaloby má být „snižování integrity veřejných pracovníků“, konkrétně armády a tajných služeb. Toho se měl dopustil například urážkami válečných veteránů v předvolební kampani. A dále tím, že „zneužil armádního étosu“ k politickým účelům, když v Síni hrdinů v Pentagonu podepisoval svůj imigrační dekret. A posledním důvodem má být to, že v prvních čtyřech měsících prezidentství se měl Trump dopustit několika kroků, které ohrozily zdraví, sociální zabezpečení a bezpečnost země, což má být narušení prezidentské povinnosti sloužit v dobré víře.

CELÝ NÁSTŘEL ŽALOBY NA TRUMPA ZDE

Celá situace ale může nabrat úplně jiný vývoj. Ukazuje se totiž, že zprávy o podpoře Trumpovy kampaně z Ruska, které se měly projevit zejména napadáním e-mailové schránky jeho soupeřky Hillary Clintonové údajnými ruskými hackery, mohly být pouhou fabulací. Téma ruského zásahu do amerických voleb, kterým je Clintonová i celá Demokratická strana posedlá již od listopadové volební porážky, by tak skončilo naopak velkým trapasem.

Zvrat v případu může přinést smutný příběh Setha Riche. Tento sedmadvacetiletý zaměstnanec Demokratického národního výboru (stranický aparát Demokratické strany – něco podobného, jako kdyby u nás pracoval pro ČSSD v Lidovém domě) byl 10. července loňského roku zabit nedaleko svého bydliště ve Washingtonu.

Comey, Trump a e-maily Clintonové: Příběh ze zákulisí. Výklad prezidentových oponentů

V jeho notebooku mělo být podle nejnovějších zjištění FBI nalezeno přes 44 tisíc dopisů interní komunikace Demokratické strany. Právě tyto dokumenty se o dvanáct dní později objevily na webu WikiLeaks. Následně byli z těchto úniků obviňováni „ruští hackeři“. Pokud by se prokázalo, že se nejednalo o kybernetický útok, ale o únik z Demokratické strany, zasadilo by to teoriím o řadění Rusů na podporu Trumpa dost těžkou ránu.

O PŘÍPADU ZAVRAŽDĚNÉHO DEMOKRATICKÉHO PRACOVNÍKA VÍCE ZDE

Seth Rich už každopádně o kauze nic nevypoví stejně jako Gavin Hall MacFadyen, kterému dokumenty předával. Ten zemřel na rakovinu plic v říjnu loňského roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…