Všichni kromě ANO jsou v kopru, pravil průzkum. Fiala, Bartoš ani další si z něj ale hlavu nedělají

29.10.2019 21:11

Ve volebních průzkumech má hnutí ANO dlouhodobě výsledek kolem 30 procent, zatímco ostatní strany se pohybují kolem 10 až 12 procent. Těžkou hlavu si z toho ale prý nedělají. „Pro nás jsou podstatné výsledky voleb, které jsou vždy výrazně lepší než čísla z výzkumů,“ řekl například šéf ODS Petr Fiala. Podobný názor mají i ostatní parlamentní strany.

Všichni kromě ANO jsou v kopru, pravil průzkum. Fiala, Bartoš ani další si z něj ale hlavu nedělají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

„Jsme důslednou opozicí, nabízíme voličům programovou alternativu a vizi, jak chceme změnit Českou republiku v zemi, která znovu vítězí. Výsledky posledních komunálních, senátních a evropských voleb nám dávají za pravdu, že jdeme po správné cestě. Navzdory různým výzkumům, které mají jedno společné – neodpovídají výsledkům voleb,“ řekl Fiala serveru Novinky.cz k tomu, že v novém průzkumu agentury Median dostala ODS 12 procent.

Podobný názor mají také Piráti, kteří se pohybují kolem 12,5 procenta. „Obecně beru výsledky v těchto průzkumech s nadhledem, jelikož se často liší i s několikaprocentním vychýlením, a to v obou směrech,“ řekl lídr Pirátů Ivan Bartoš a dodal, že podle Medianu mají Piráti volební potenciál až 20 procent a za tímto cílem jdou.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Žádná průzkumná agentura nám nikdy nedala tolik procent co voliči ve volbách – takže je jasné, že máme reálně minimálně tolik, co jsme měli ve sněmovních volbách,“ zastával k průzkumu stejný názor předseda SPD Tomio Okamura. Podle Medianu je současná preference voličů osm procent.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Lídr hnutí STAN Vít Rakušan také bere výsledky průzkumů s rezervou. Průzkumy navíc podle něj nezohledňují stranické osobnosti hnutí v regionech. „Teprve když voliči vidí kandidátku s těmito jmény, rozhodnou se častěji pro nás. Popularitu toho kterého starosty na kandidátce průzkumy neumí zohlednit. A jsou to mimochodem dvojnásobně vyšší čísla než v průzkumech těsně před posledními parlamentními volbami,“ vysvětlil Rakušan.

STAN by podle Medianu dosáhlo na šest procent, stejně jako TOP 09. „Šest procent je náš nejlepší výsledek za poslední rok, začínáme postupně růst. Překonali jsme období stagnace, je to dobrý nástup. Nebojujeme o přežití,“ byl optimistický předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který již vyhlíží nové vedení.

„Přijde nové vedení zvolené na listopadovém sněmu a nastoupí období růstu. Pozvolná konsolidace strany a její návrat pokračuje. Pokud ze sněmu vyjdeme jednotně, tak příští rok předpokládám preference mezi pěti a deseti procenty,“ věří v lepší zítřky Pospíšil, který si také rýpl do současné vlády Andreje Babiše. „ANO zadlužuje tuto zemi a akorát rozděluje peníze. Andrej Babiš nedělá nic, aby země byla připravena na ekonomickou krizi,“ dodal.

Těsně pod hranicí vstupu do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu se 4,5 procenta ocitli lidovci, což předsedu Marka Výborného netěší. „Proto aktuálně předsednictvo objíždí celou republiku a hovoří s lidmi o jejich problémech, o našich tématech směřujících k podpoře rodin a rodičů, k boji se suchem a péči o životní prostředí. Jedině to je cesta, jak přesvědčit voliče o smysluplnosti volby KDU-ČSL,“ uvedl Výborný a vzpomněl na úspěch rakouského lidovce Sebastiana Kurze.

Median ještě přisoudil sedm procent KSČM a 7,5 procenta vládní ČSSD, ale obě strany se k průzkumu nevyjádřily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…