Všichni nejsou nadšeni z čínské návštěvy, píší v Bakalově Respektu. Takže...

28.03.2016 19:20

Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) doufají, že Číňané budou investovat v České republice a vybudují si v naší zemi zázemí, aby odtud mohli ekonomicky expandovat dál do Evropy. Jenže ne všichni v Česku jsou tak nadšení z představy rostoucího čínského vlivu u nás. V Praze proto vznikne také centrum, které bude informovat o porušování lidských práv v Říši středu.

Všichni nejsou nadšeni z čínské návštěvy, píší v Bakalově Respektu. Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbytky po uvítání

Lobbista působící v Číně Jaroslav Tvrdík v rozhovoru pro čínská média prohlásil, že návštěva prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze je snem obyvatel České republiky. Zdá se však, že ne všichni jsou tak nadšení z představy rostoucího čínského vlivu v naší zemi. Podle serveru časopisu Respekt.

„Institut s názvem Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně je společnou iniciativou několik českých a mezinárodních nevládních organizací v čele s Forem 2000 a podle zakladatelů je reakcí na pročínský kurz české zahraniční politiky,“ lze se dočíst. Šéf mezinárodní konference Forum 2000 Jakub Klepal k tomu dodává, že se v posledních letech mluví jen o silné ekonomice Číny, ale už se mlčí o pronásledování lidí, kteří si dovolí komunistický režim kritizovat. Mlčí se o popravách, k nimž dochází v této zemi. Mlčí se o cenzuře, která se týká čínského internetu.

Nový institut to chce změnit. Mimo Fóra 2000 se na chodu instituce budou podílet Amnesty International  či Post Bellum, které shromažďuje fakta a výpovědi svědků o nacistické a komunistické totalitě v Česku.

„Lidé v Číně jsou pronásledováni za tytéž postoje a činy jako kdysi naši tátové a mámy. To málo, co Post Bellum může pro perzekvované v Číně udělat, je vyslat tímto vzkaz, že o nich víme a stojíme na jejich straně,“ zdůvodnil svoji účast v projektu ředitel sdružení Mikuláš Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …