Všichni v tom jsou namočení. Známá expertka na stavbu silnic se rozpovídala, co se odehrávalo kolem stavby ostravské dálnice

22.09.2016 21:21

Soudní znalkyně a stavební inženýrka Miloslava Pošvářová, která do povědomí veřejnosti vstoupila jako velká kritička způsobu výstavby dálnic v Česku, znovu nemilosrdně zkritizovala české politiky. Za řešení či spíše neřešení případu zvlněné dálnice D47 na Ostravsku. Namočení v tom jsou skoro všichni, ČSSD, ODS, lidovci i komunisté.

Všichni v tom jsou namočení. Známá expertka na stavbu silnic se rozpovídala, co se odehrávalo kolem stavby ostravské dálnice
Foto: Archiv MP
Popisek: Miloslava Pošvářová

„Opakovaně jsem upozorňovala vedoucí pracovníky tohoto projektu, zaměstnance ŘSD na to, co se tam děje. Tvrdili mi, že je vše pořádku,“ říká Miloslava Pošvářová, bývalá ředitelka úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v rozhovoru pro Deník Referendum.

Případem zvlněné dálnice se měla zabývat i sněmovní komise, jenže jí skoro rok trvalo, než si zvolila předsedu. Stal se jím Jan Birke z ČSSD. V této souvislosti se sluší připomenout, že se kauza táhne od roku 2002 a od té doby se u vlády vystřídaly téměř všechny strany. ČSSD, ODS, lidovci, ale i jiní. Dálnice se zvlnila v roce 2008, ale exministr dopravy Vít Bárta o tom informoval až v roce 2010.

Celý rozhovor naleznete zde.

„Takže je jasné, že se pod tímto vedením komise nic vyšetřit nemůže. Navíc zaměstnanci ŘSD jsou stále pod silným vlivem bývalé KSČ, zejména co se týká vedení odborů. Musíme tedy k tomu započítat i KSČ,“ podotýká dáma. „Cílem vyšetřovací komise je nezávislé prošetření celé věci a nalezení pravdy. Nicméně proto, že jsou do toho všichni nějak namočení, to bude vyžadovat změnu vlády i složení Poslanecké sněmovny a možná i nového prezidenta. Potom se bude pravda nacházet snáz,“ shrnuje Pošvářová.

Věří, že toho o problematice zvlněné dálnice D47 ví snad nejvíc v této zemi, ale byla odstavena od rozdělané práce a odvolána z ŘSD. Proto možná bude trvat ještě dlouho, než se celou kauzu podaří vyřešit, ale důkaz v podobě zvlněné dálnice tu bude pořád. Listinné důkazy se mohou v průběhu let ztratit, ale zvlněnou dálnici hned tak někdo „nezašantročí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…