Vstup k zeleným bylo mé nejblbější rozhodnutí. Většina byli sabotéři. Odešel jsem kvůli Stropnickému, prozradil Penc

25.02.2017 13:13

Rozhovor s někdejším nejmladším československým disidentem Stanislavem Pencem přinesl v dnešním vydání MF Dnes Miroslav Korecký. Penc se v současné době zotavuje po operaci, při níž mu byl z hlavy vyoperován pěticentimetrový nádor. Byl již před revolucí velmi aktivní – stál u zrodu Helsinského občanského shromáždění, angažoval se v Občanském fóru i ve Straně zelených.

Vstup k zeleným bylo mé nejblbější rozhodnutí. Většina byli sabotéři. Odešel jsem kvůli Stropnickému, prozradil Penc
Foto: facebook.com
Popisek: Stanislav Penc, veřejně aktivní občan, pasáček koz a oslů, zedník a zahradník

V souvislosti s operací, kterou nyní Penc prodělal, se rozpovídal také o českém zdravotnictví. „Medicíně bych vyčetl hlavně špatnou diagnostiku a nezájem o pacienta. Když nenarazíte na lékaře, který umí hned z prvních vyšetření odhadnout, co by to mohlo být, jste v háji,“ řekl.

Penc v současné době žije z invalidního důchodu, jehož výše není nikterak vysoká. „Naštěstí se najdou i dobří lidé, kteří jsou ochotni mi občas zaplatit nějakou složenku. Ale já si nestěžuju, někteří jsou na tom mnohem hůř než já,“ dodal.

„Mě jako člověka se zájmem o věci veřejné na tom zajímá, že tu máme obrovské ministerstvo sociálních věcí a ministryni, která všude říká, jak je třeba pomáhat lidem v nouzi, která vymýšlí programy za stovky milionů, ale když něco opravdu potřebujete, stejně vám nikdo nepomůže. Přitom to, co mě, může potkat každého, i socialistku Marksovou,“ podotkl v narážce na současnou ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD).  

A jak hovoří o Straně zelených? „Vstup do Strany zelených bylo jedno z nejblbějších rozhodnutí mého života, protože jsem totálně přišel o iluze. Očekával jsem, že tam bude spousta idealistů, ale moc jsem jich tam nenašel. Většina lidí tam byli sabotéři a jeden z těch, kvůli nimž jsem odešel, byl Matěj Stropnický, který tu stranu rozvrátil ve chvíli, kdy byla ve Sněmovně a ve vládě. Ale nešlo jen o něj,“ vzpomněl také na doby, kdy byl asistentem Martina Bursíka.

V současné době podle něj chybějí skuteční politici, kteří chtějí něco dělat pro druhé. „Proto je poptávka po těch, kdo alespoň mají nějakou ideu. Mně se nelíbí idea Le Penové, Donalda Trumpa ani Miloše Zemana, ale tu ideu prostě mají. I když je založená na tom, co se líbí lidem, kteří o věcech kolem nás méně přemýšlejí,“ zmínil Penc. 

Závěrem se pak vyjádřil k období před rokem 1989. „Byla tady Státní bezpečnost s obrovskou mocí, přitom nikdo od Srpa přes Nohavicu po Bohdalovou nepřiznal – ano, zlomili mě, donášel jsem. Přitom by to byla obrovská berná mince, kdyby třeba Bohdalová řekla: Zmáčkli mě, nevydržela jsem to, ale už se to nesmí nikdy opakovat. Bagatelizovat minulost, poplácávat se s Jakešem a popíjet s ním kořalku, to je scestné. Pokud minulost bagatelizují i ti, kdo ji zažili, pak se může klidně opakovat. K nové antichartě nemáme daleko, ta tu může být jedna dvě, stačí stanovit nepřítele, ukázat, kdo nám rozvrací republiku, a umělci už jsou připraveni a půjdou jako vždycky v jednom šiku,“ uzavřel však se slovy, že v Česku nikdy nebylo líp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …