Všude se řeší, jak se postarat o uprchlíky. A u nás zatím bují tento sociální problém

17.06.2015 16:24

Stanováním před radnicemi a demonstracemi v ulicích vyhrožují lidé z ubytoven, a to kvůli problematice doplatků na bydlení. Informuje o tom Deník.cz v reportáži ze včerejšího společného setkání zástupců z ministerstva práce a sociálních věcí, ministra pro lidská práva i dalších úřadů s majiteli a obyvateli ubytoven v ostravském sídle obecně prospěšné společnosti Vzájemné soužití.

Všude se řeší, jak se postarat o uprchlíky. A u nás zatím bují tento sociální problém
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jedna z ubytoven pro nepřizpůsobivé v okrajové části Chomutova.

Od května letošního roku totiž žadatelé o doplatky na bydlení musí mít souhlas obce s jejím vyplacením. Což všichni nedostali.

"Lidé jsou ochotni jít na náměstí a budeme tam do té doby, pokud se tady to všechno nezmění. My nebudeme čekat, jestli to zarazí, ubytovna nedostane dotaci a my se půjdeme postavit na náměstí, dáme tam spacáky a budeme tam čekat," řekl na schůzce jeden z obyvatel ubytovny. 

Podle náměstkyně ministra pro lidská práva Martiny Štěpánkové by měla být připravena novela zákona o hmotné nouzi. "Ta bude směřovat k úpravě příslušného ustanovení tak, aby nebyl vyžadován souhlas obce s doplatkem na bydlení a aby doplatek na bydlení získávali lidé, kteří splní zákonný nárok tak, jak tomu bylo před stávající novelou," řekla s tím, že akutní situaci by podle ní mohly krátkodobě vyřešit výplaty dávek mimořádné okamžité pomoci. Tak, aby pokryly doplatek na bydlení a lidé by nemuseli opouštět ubytovny.

"Pokud se to v současné době nevyřeší dávkou mimořádné okamžité pomoci, v řádu měsíců budeme řešit ještě naléhavější sociální problémy, které pak budou případně vyžadovat ještě nákladnější řešení," uzavřela náměstkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…