Vůdce doněckých separatistů otočil. Prý bude usilovat o nezávislost Donbasu, autonomii nechce

11.06.2015 11:34

V úterý vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko podepsal a odeslal evropským institucím návrhy na změny v ukrajinské ústavě, které uznávaly ukrajinskou svrchovanost nad vzbouřeneckým územím Donbasu. V rozhovoru s ruskými novináři ale dnes Zacharčenko obhajoval doněckou nezávislost.

Vůdce doněckých separatistů otočil. Prý bude usilovat o nezávislost Donbasu, autonomii nechce
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

„Budoucnost Doněcké lidové republiky – to je podle mého osobního názoru svobodný, nezávislý stát,“ prohlásil povstalecký vůdce v rozhovoru, který publikoval ruský prokremelský bulvár LifeNews. „Je to stát, který může jednat s Ukrajinou jako rovný s rovným. Jakékoli procesy, které zde probíhají, musejí plně odpovídat duchu nezávislosti. Za to bojují moji přátelé, naši krajané, za to umírali naše ženy, děti a starci. Na krev prolitou našimi spoluobčany nelze zapomenout,“ prohlásil Zachračenko.

„Na nějaké vyhlášené autonomie osobně nedbám,“ řekl s úsměškem. „Jednání s Ukrajinou o nějaké autonomii je zcela vyloučené,“ dodal.

Právě rozsáhlá autonomie, včetně vytváření vlastních bezpečnostních složek a správních orgánů neodvolatelných Kyjevem, je osou separatistického návrhu, který kromě Zacharčenka podepsal i šéf luhanských separatistů Igor Plotnickij. V dokumentu se výslovně uvádí, že povstalecké zóny Donbasu, jejichž výčet stanoví zákon, budou nedílnou součástí Ukrajiny s přiznáním zvláštních práv.

Rozporná prohlášení donbaských vůdců nejsou novinkou. Ukrajinská média je přičítají silnému vlivu bojovných proruských radikálů, kteří nemají zájem na realizaci minských dohod a nevzdali se myšlenky na připojení Donbasu k Rusku. Mnozí jsou přesvědčeni o záměru Moskvy vytvořit na východě Ukrajiny vleklou krizi poškozující dlouhodobě prozápadní kyjevský režim.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…