Vůdce separatistů Donbasu: Vůbec jsme nechtěli podepsat Minsk, tlačil na nás Putin. Naše další plány? Takovéto

04.05.2015 9:01

Vůdce Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko poskytl rozhovor německému týdeníku Spiegel. Odmítl v něm možnost federace v rámci Ukrajiny a připustil, že on a jeho muži chtějí usilovat o přístavní město Mariupol. Prý ale mírovou cestou.

Vůdce separatistů Donbasu: Vůbec jsme nechtěli podepsat Minsk, tlačil na nás Putin. Naše další plány? Takovéto
Foto: ČTK, AP
Popisek: Šéf povstalců Zacharčenko

Zacharčenko tvrdí, že Kyjev nedodržel některé z podmínek stanovených v mírové dohodě v Minsku a může tak způsobit pokračování války. Naopak povstalci dle jeho mínění udělali vše proto, aby mohla být dohoda považována za platnou. „Udělali jsme skutečně vše, co bylo v našich silách. Stáhli jsme na rozdíl od Kyjeva z fronty těžkou bojovou techniku a propustili jsme všechny vězně,“ říká Zacharčenko, ale zároveň přiznává, že separatisté poté zajali další vojáky. Po upozornění redaktora německého týdeníku, že podle OBSE separatisté těžké zbraně nestáhli, a navíc ostřelovali město Avdijivka, Zacharčenko konstatuje, že tento postup má svoji logiku. „Pokud stáhneme všechny zbraně a druhá strana nás bude ostřelovat, tak budeme bezmocní. Proto se některé zbraně vrátily do svých pozic,“ přiznává vůdce separatistů.

Válka podle Zacharčenka fakticky pokračuje, protože Kyjev prý protizákonně okupuje část území Doněcké oblasti. Vůdce Doněcké lidové republiky však odmítá, že by on a jeho spolubojovníci byli podporováni Ruskem. „Nepodporuje nás Rusko, ale jednotliví obyvatelé. Mám tady například dva své bratrance. Oba mají ruský pas, ale to se přece nedá nazývat ruskou vojenskou pomocí,“ má jasno Zacharčenko, který se rovněž netají tím, že přístavní město Mariupol považují povstalci za součást svého území. Naopak vyvrací obavy z toho, že by se chtěli zmocnit také Charkova. „Chceme získat celé území Doněcké oblasti, k jejímž hranicím nám zbývá ještě 120 km. Čím dříve, tím lépe. Samozřejmě toho ale chceme docílit mírovou cestou,“ ujišťuje Zacharčenko.

Celý rozhovor v angličtině najdete ZDE

Zacharčenko rovněž hovoří o okolnostech, které provázely podepsání mírového dohody. Původně on a vůdce Luhanské lidové republiky dokument podepsat nechtěli. „První verze mírové dohody byly absolutně mimo naše požadavky. Nakonec jsme podepsali tu verzi, jež se alespoň vzdáleně blížila našim představám. Byli jsme pod velkým tlakem ze strany Vladimira Putina, ale i evropských a ukrajinských politiků. Minská dohoda je však pouze prvním krokem k urovnání sporu. Trváme na přímém jednání s Kyjevem,“ prohlašuje Zacharčenko a vysvětluje dále, proč separatisté odmítají přítomnost nezávislých pozorovatelů z OBSE v Donbasu. „My jsme schopni naše problémy vyřešit sami. Těžko tak mohou učinit zahraniční experti. A to platí i pro ruské mírové jednotky,“ říká vůdce separatistů.

Vůdce doněckých separatistů kritizuje plány Kyjeva uspořádat regionální volby na východní Ukrajině. Ještě předtím požaduje, aby byla změněna ústava a byl jasně definován status separatistických republik. Federalizaci v rámci Ukrajiny dle svých slov považuje Zacharčenko za nereálnou. „Před rokem se o tom snad ještě dalo uvažovat, dnes již v žádném případě,“ odmítá Zacharčenko kategoricky tuto variantu a má zcela jasno o tom, kdo by měl financovat válkou zničený Donbas. „To musí samozřejmě udělat Ukrajina, protože její vojáci to tady všechno zničili. Země je sice v rozkladu, ale to nás jako cizí státní příslušníky nezajímá. Kyjevu předložíme účty. Možná nám pomůže i Německo. Uvidíme,“ uvažuje Zacharčenko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…