Vůdcové Ruska a Číny by mě respektovali. "Neřízená střela" Trump poskytl velký rozhovor

24.10.2015 9:42

Multimiliardář a dosavadní lídr republikánské kandidátky na úřad amerického prezidenta Donald Trump poskytl rozhovor USA Today. Kritizuje v něm své předchůdce Bushe i Clintona a tvrdí, že i přes své výsostné postavení mezi republikánskými kandidáty investoval v rámci prezidentské kampaně jen velmi malé finanční prostředky.

Vůdcové Ruska a Číny by mě respektovali. "Neřízená střela" Trump poskytl velký rozhovor
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Trump v rozhovoru s významným americkým médiem přiznává, že je svým neochvějným vedením mezi republikánskými uchazeči o prezidentský úřad překvapen. Dle svých slov si dosavadních úspěchů užívá doslova každou minutu. „Musím říci, že tak rychlé jsem to nečekal,“ říká v očividně dobré náladě téměř sto dní od doby, kdy se podle průzkumů veřejného mínění dostal do čela pelotonu republikánských kandidátů a doposud jej z této pozice nikdo nesesadil. Trump konstatuje, že prezidentská kampaň se nyní blíží do další fáze. Nemusí prý nyní používat až tak břitký tón diskuze, jako tomu bylo na začátku jeho „netradiční“ kampaně.

„Na začátku nás bylo sedmnáct a bylo třeba si najít svoji pozici. Teď už jsem ale daleko vepředu, že není třeba být tak bombastický. Na druhou stranu...když to máte dobře rozjeté, nechcete dělat nějaké převratné změny. Byla by škoda ztratit tu správnou energii, takže ani teď se tón mé kampaně nebude držet úplně při zemi. Od začátku jsme do naší kampaně investovali spoustu energie a s tím chceme vytrvat až do konce,“ konstatuje Trump, který se v rozhovoru tradičně opřel do bývalého republikánského prezidenta George W. Bushe za to, že údajně nedostatečně reagoval na varování zpravodajských služeb před teroristickým útokem na newyorská „dvojčata“ 11. září 2001. V této souvislosti však kritizoval také jeho demokratického předchůdce Billa Clintona.

Oba bývalí američtí prezident dle Trumpa nesou za tragickou událost svůj díl zodpovědnosti. „Jejich kroky v oblasti přistěhovalecké politiky byly laxní a samozřejmě také opatření vedoucí k eliminaci Usámy bin Ládina byly nedostatečné. Měli a mohli jej zastavit,“ je přesvědčen Trump, který sám o sobě tvrdí, že je prezidentský kandidát se silnými vůdčími a vyjednávacími schopnostmi. Další republikánští kandidáti na prezidenta Jeb Bush či Marco Rubio by dle jeho mínění nebyli schopni úspěšně jednat např. s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Myslím, že vím o národní bezpečnosti víc než Bush. Myslím, že by mě vůdcové Ruska či Číny respektovali mnohem více než jeho,“ reagoval Trump na nedávnou Bushovu poznámku o jeho údajně nedostatečných znalostech v oblasti národní bezpečnosti.

V souvislosti s blížící se třetí společnou debatou republikánských kandidátů Trump zmínil, že kandidáti pohybující se kolem tří procent by měli hodit ručník do ringu. „U některých z nich se předpokládaly mnohem lepší výsledek, ale oni se od začátku pohybují na dvou či třech procentech. Upřímně řečeno, nevím, proč ještě neodstoupili. Možná si myslí, že si tím vylepší jméno, ale tak to nebude. Podle mého názoru by to už měli vzdát. Mohl bych je konkrétně jmenovat, ale neudělám to, protože nechci být netaktní,“ prohlásil Trump a poté přesto několik jmen zmínil. „Je pro naši stranu poněkud zahanbující, když se na pódium dostane Bobby Jindal a Pataki, který je na nule. Smutné je, že na nule je i Lindsey Graham. A jsou tam další takoví. Měli by jít domů a pokračovat ve svém dosavadním životě,“ poznamenal Trump.

USA Today poukazují na to, že vzhledem k Trumpovým mnohdy kontroverzním výrokům na adresu mexických přistěhovalců, novinářek a dalších politiků se jeho neotřesitelná pozice postupně oslabí. Opak je však pravdou, o čemž svědčí průzkum veřejného mínění realizovaný společně zpravodajskou televizí ABC News a deníkem Washington Post. „Trumpova voličská podpora činí 32% a on si tak stále udržuje desetiprocentní náskok před bývalým neurochirurgem Benem Carsonem. Na třetím místě zůstává bývalý floridský senátor Jeb Bush se sedmi procenty. Trump těží z dlouhodobé nespokojenosti amerických voličů s politiky. Dle svých slov ani příliš neinvestuje do reklamy, protože to prý zatím nepotřeboval,“ uzavírá USA Today.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…