Vy fakt nejste právník, utřel Langer Johna v debatě o Lessym

08.12.2013 12:21

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina přijal zpátky do služebního poměru Petra Lessyho, čímž mu otevřel cestu zpět do čela policie. Česká republika tak bude mít dva policejní prezidenty. Bývalý ministr vnitra a dlouholetý člen ODS tento krok v pořadu Partie na televizní stanici Prima family zhodnotil jako zlovůli, která je prý navíc opředena lží.

Vy fakt nejste právník, utřel Langer Johna v debatě o Lessym
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Langer ostře kritizuje Pecinu zejména kvůli tomu, že nerespektoval stanovisko povolaného orgánu, tedy své poradní komise, která mu tento krok nedoporučila, a nevyčkal, zda nejvyšší státní zástupce podá, či nepodá dovolání.

Druhý host pořadu, bývalý ministr vnitra Radek John, se postavil Langerovi do opozice. „Ministr v demisi o tom rozhodoval jako správní orgán, ten je povinen konat,“ sdělil mu a dodal, že při vyšetřování policistů se vždy postupuje obdobně, tedy obviněný policista je postaven mimo službu, počká se na výsledek soudu a pak se okamžitě jedná. To, že Kubice Lessyho mimo službu nepostavil, byla prý chyba a zneužití pravomocí.

Langer mu však vmetl do obličeje, že v této záležitosti dochází k jedné zásadní lži, a to, že městský soud měl Lessyho očistit a osvobodit. „To přece není pravda, to je lež, kterou taky šíří Pecina i John. Soud přece konstatoval ‚ne bis in dem‘, tedy ne dvakrát o tomtéž,“ uvedl. Soud tak jen konstatoval, že byl Lessy již kázeňsky potrestán a není důvod ho znovu trestně stíhat.

Taková slova označil John jako demagogii. První soud totiž prý rozhodl, že se Lessy neprovinil, zatímco druhý soud označil stíhání jako protiprávní a již se nezabýval tím, že byl Lessy očištěn.

Hrdý požárník, co hasí vlastní požár

„Vy fakt nejste právník,“ reagoval Langer. „Já ano, a věřím, že mé postižení práva je dostatečné. Pecina se chová jako hrdinný požárník, který hasí požár, který on sám založil. A to je velké pokrytectví,“ rozohnil se.

A rýpl si do Johna také kvůli někdejšímu policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů, který podle něj musel být s jeho nástupem odstraněn. „Měl by za vámi sedět ještě Bárta, který vás řídí. Jste bílým koněm a ani o tom nevíte, kdo vás táhne,“ dodal.

„A za vámi by měl sedět kmotr Mrázek, že, šikovné Íčko?“ nedal se John. Vysvětlil, že Martinů musel být odvolán z toho důvodu, že pod Langerovým vedením dostal příkaz, aby všechny řešené kauzy byly hlášené policejnímu prezidiu. A kdyby prý ten rozkaz trval stále, nikdy by na povrch nevypluly kauzy typu Rath nebo Nagyová.

Langer podá na Johna žalobu

„Nikdy jsem pana Mrázka neviděl, nikdy jsem se s ním nesešel, neznám ho. Jen dokazujete, že žaloba, kterou na vás budu muset podat za lživá obvinění, je důvodná,“ zaútočil Langer.

A svěřil se i se svými představami, jak by mělo Ministerstvo vnitra vypadat. To by mělo být apolitické a stát se rezortem důvěry, nikoliv strachu.  Ani jedno však prý nesplňuje kandidát na post ministra vnitra za hnutí ANO a ředitel Transparency International David Ondráčka. „On je společenský bisexuál nebo transvestita, když je zároveň občanským aktivistou i napůl politikem,“ poznamenal Langer na jeho adresu.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …