Vy jste dnes plný morálky, vysmíval se Blažek Dienstbierovi v ČT

23.06.2013 14:15

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl nechat přezkoumat, zda byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní. „Je zcela legitimní bavit se o soudcích a ozbrojených složkách státu, zda postupují správně,“ odůvodňoval svůj krok v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) však s tímto postupem nesouhlasí.

Vy jste dnes plný morálky, vysmíval se Blažek Dienstbierovi v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dienstbier argumentoval zejména nedostatkem informací, kvůli němuž nelze přiměřenost policejního zásahu hodnotit. Přiznal, že z této snahy o prověření postupu policie má nepříjemný pocit. „Nemůžu se zbavit dojmu, že se jedná o protikampaň, která chce relativizovat závažnost jednotlivých obvinění, zpochybnit snahu policie a umravnit její chování,“ nechal se slyšet. Mnohem důležitější je podle jeho názoru diskuze o tom, zda skutečně vláda zůstala u moci proto, že korumpovala poslance.

Názor ministra Blažka o nepřiměřenosti zásahu tak ani v nejmenším nesdílí. „Já osobně mám jiný pocit - konečně se něco děje. Většina lidí také považuje za naprosto neuvěřitelné, že policie nezačala konat dříve,“ uvedl a dodal, že směr policie považuje správný, avšak obvinění nejsou dle jeho názoru dostatečná. „Velmi nerad bych se dočkal toho, jak policie bude někomu s omluvou vracet miliony korun a kilogramy zlata,“ zdůraznil. Na celkové hodnocení vyšetřovacích postupů je podle Dienstbiera navíc ještě velmi brzy.

Rozprava musí být, tvrdí Blažek

„Vy jste dnes plný morálky,“ odvětil mu Blažek ironicky. „Nechci umravňovat policii. Tragédie ministerského křesla je dělat to, s čím většina nesouhlasí. Jsou to zejména vaši poslanci, které se mě neustále ptají, jestli byl rozsah zásahu správný, a zcela oprávněně,“ dodal jeho směrem.

Podle Blažka je totiž zcela nezbytné klást si otázky, zda nestála kampaň nad právem a do jaké míry je zachována dělba moci, konkrétně kdo vykonává dohled nad trestním řízením v případě, že se sloučí osoba státního zastupitele a policisty. „Neříkám, že policisté konali nezákonně. Ale obecná rozprava musí být,“ uzavřel s tím, že jeho zpráva bude vypracována v řádu několika týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…