Vy jste ostudou naší republiky, křičel Filip na pravici. A volá po volbách

07.08.2013 16:01

Ve svém projevu ve sněmovně předseda KSČM Vojtěch Filip označil za viníka současné politické krize bývalou vládu Petra Nečase. Tu označil za ostudu naší republiky a obrátil se na poslance ODS, TOP 09 a LIDEM, aby přistoupili na předčasné volby.

Vy jste ostudou naší republiky, křičel Filip na pravici. A volá po volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Proč jsme dnes tady?“ položil si na úvod otázku. „Jsme tady, abychom se pokusili řešit politickou krizi v České republice. Když tady už jsme, je potřeba se ptát, kdo vyvolal politickou krizi, a odpovědět si na ni. Politickou krizi vyvolala bývalá vláda Petra Nečase a jeho souputníků. Jejich arogance bývalé koalice trvá dodnes. Vy jste ostudou naší republiky. To je realita,“ křičel Filip.

Parlamentní demokracii podkopává pravice

„Hlavně jste nezvládli svoji roli,“ pokračoval rozhořčeně. „Vy chcete pokračovat stejným způsobem, ale vy nejste schopni napravit, co jste způsobili. Jaké je tedy řešení? Je to návrat důvěry v ústavní instituce ČR. Vy ale děláte všechno proto, aby nám nikdo nevěřil. Já bych si velmi přál, aby Poslanecká sněmovna důvěru občanů opět získala a byla místem, kde se vedou korektní politické diskuse. Ale vy jí nejste schopni, dokazujete to každý den,“ vytýkal bývalé koalici.

„Obnovení důvěry je možné, jen když dáme občanům příležitost jít k novým volbám. Vy jste se rozhodli, že tu politickou krizi chcete prohloubit. U TOP 09 se tomu ani nedivím. Já vidím řešení jenom v tom, že se přikloníte k tomu, že tento parlament bude rozpuštěn. Pak se ukáže, jestli máte strach o imunitu, anebo jestli stojíte za tím, že chcete vyvést republiku z krize. Jestli tu někdo podkopává parlamentní demokracii, pak jste to vy,“ uzavřel Filip své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…