Vy jste vojáci! Vy tady nejste pro to, abyste dělali taxikáře chlapečkům s psíky a mobily v ruce! Matteo Salvini o lodích s migranty. Pouze PL našly odvahu

04.08.2020 16:21

Italský senátor Matteo Salvini může být souzen v další kauze týkající se jeho protiimigrační politiky. Horní komora tamního parlamentu ho totiž zbavila imunity pro trestní stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu odmítl povolit vylodění migrantů z lodi Open Arms v italském přístavu. Významný italský politik na to konto vystoupil. Záznam jeho projevu z parlamentu publikoval Tomio Okamura na svém facebooku i s titulky. ParlamentníListy.cz jsou jediné médium, které o jeho řeči z 30. července napsaly.

Vy jste vojáci! Vy tady nejste pro to, abyste dělali taxikáře chlapečkům s psíky a mobily v ruce! Matteo Salvini o lodích s migranty. Pouze PL našly odvahu
Foto: repro FB, tan
Popisek: Matteo Salvini o tom, jak ho chtějí zavřít na 15 let

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Salvini v úvodu poděkoval ozbrojeným složkám za to, že chrání hranice Itálie, jelikož to prý byl důvod, aby vstoupili do armády. Nešli do ní pro to, aby dělali taxikáře chlapcům v kšiltovkách s mobily a psíky…

„Takže děkuju pobřežní stráži za to, co dělá,“ sdělil na plénu. Dále kritizoval některé z agilních policistů, kteří podle něj pronásledují italské občany za to, že nemají roušky, zatímco „nechávají vylodit stovky potenciálně nakažených lidí, kteří poškozují náš turismus“.

Salvini v další části svého rázného projevu citoval italskou ústavu. Zejména tu část, v níž se píše, že ochrana země je svatou povinností občana.

V následujících minutách svého vystoupení rekapituloval údajný trestný čin, jehož se měl coby ministr vnitra vloni v srpnu dopustit. Vytvořil časovou osu, aby zdůraznil, jak paradoxní celá situace je. Nevynechal ani skutečnost, že na lodi s kapacitou 19 lidí bylo až 150 migrantů. Několikrát také zmínil postoj Malty a Španělska ke zmíněné lodi s migranty.

„Děkuji všem, kteří jste mě poslali před soud, protože jste mi tím dali dárek. Já na ten soud nepůjdu se skloněnou hlavou a ohnutými zády jako jiní,“ uzavřel vůdce strany Liga.

Dodejme, že zatímco Česko čekají sněmovní volby již příští rok, Itálii až v roce 2023. Agentury přesto sledují zdejší nálady voličů. A zjišťují jedno – Liga Mattea Salviniho významně posílila, zatímco popularita vládního hnutí Pět hvězd padá. Když byl Matteo Salvini italským ministrem vnitra, tvrdě vystupoval proti migrantům přijíždějícím do EU. V posledních volbách získal Salvini s Ligou přes 17 procent hlasů. Momentálně mu průzkumy přiznávají podporu voličů přesahující 23 procent.

Naproti tomu hnutí Pět hvězd, které poslední volby vyhrálo se ziskem takřka 33 procent, se momentálně těší podpoře necelých 16 procent lidí. Nejsilnější vládní strana tak zažívá tvrdý pád. Polovina voličů, kteří jí dali hlas ve volbách, se od vládních Pěti hvězd odklonila.

Z politické historie (Wikipedia):

Salvini je od roku 2013 předsedou strany, původně Liga Severu (Lega Nord), nyní Liga. Před všeobecnými volbami v květnu 2018 vedl volební kampaň Ligy Severu pod heslem „Italové napřed“, tedy ve znamení odporu proti masovému přistěhovalectví, hlavně ze zemí Afriky na člunech přes Středozemní moře. Tím se postavil proti benevolentnímu přístupu biskupů římskokatolické církve a samotného papeže Františka k tomuto pro obyvatelstvo Itálie palčivému problému. Postoj katolické církve je podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung totiž takový, že je podle ní každý Ital, který by chtěl i jen uvažovat o navrácení „stovek tisíců ilegálních hospodářských migrantů“ do zemí jejich původu a o lepším zabezpečení italských státních hranic, vytlačován na okraj nebo již zcela mimo křesťanství. Salvini takto získal tolik hlasů i v oblastech daleko na jih od původního územního ohraničení působnosti Legy Nord, že její podíl na všech odevzdaných hlasech vzrostl proti parlamentním volbám v roce 2013 na čtyřnásobek, a sice na 17,4 procent.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …